Nem kellettek senkinek az árverésre bocsátott lélegeztetőgépek

2024. február 27. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn lezárult az árverés azokért a kínai lélegeztetőgépekért, amelyeket eredetileg darabonként több mint 10 millió forintért vett a kormány a koronavírus-járvány alatt. Tavaly decemberben derült ki, hogy elektronikus árverésen próbálnak túladni a mintegy 749 gépen, a 24.hu szerint pedig több mint hétszáz gépre még csak ajánlat sem érkezett, ezért eredménytelenül zárult a licit. A gépek darabjait 13 ezer forintért lehetett volna elvinni.

A lélegeztetőgépek beszerzésére a TMT Technics Kft. nevű cég kapott megbízást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. Az előző árverési körökben előbb darabonként 975 ezer forintért, majd darabonként 650 ezer forintért, végül darabonként már csak 325 ezer forintért árulták a gépeket. A gépeket az árverésen mi is megnéztük korábban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium már 2020-ban elismerte, hogy a szükségesnél jóval több, összesen 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a járvány időszakában. Az árverésre azért volt szükség, hogy a külügyminisztérium így szerezze vissza a cégnek közbeszerzési eljárás során kifizetett mintegy 4 milliárd forint előleg egy részét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!