A külügy 86 milliárd forintért rendelt lélegeztetőgépeket magyar cégektől

2020. november 3. – 12:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hónapokkal ezelőtt ismerte el, hogy a kelleténél jóval több, 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, a HVG pedig most adatigényléssel kikérte, hogy pontosan milyeneket és mennyit vett a kormány a magyar cégektől.

A lap szerint a kormány különböző beszállítóktól különböző árakon vette meg ugyanazt a típusú gépet.

  • Az úgynevezett VG-70-es típusú gépért például az egyik beszállító jelenlegi árfolyamon 23 millió forintot kért, míg mások 22, 21, 14, 10 millió forintot. Volt olyan is, aki ugyanezért a típusért egy szerződésen belül adott meg más-más darabárat.
  • Hasonló különbségek vannak a Shangrila 510S típusú gépnél is: volt, aki 9,2 millió forintért adta el a külügynek, mások 10-13 vagy éppen 15 millió forintért.

A lapnak megszólaló szakértők szerint ennek az is lehet az oka, hogy az eszközök más-más felszereltséggel érkeztek, de az a külügytől kapott dokumentumokban nem voltak benne a részletes műszaki leírások, csak a gépek típusa. Így aztán nem lehet részleteiben tudni, hogy a minisztérium pontosan milyen gépparkot szerzett be tízmilliárdokért.

A legnagyobb beszállító a Fourcardinal nevű társaság volt, tőlük 17,7 milliárd forintért rendelt a külügy gépeket, 16-19 milliós áron, összesen 1000 darabot. A cég tulajdonosának anyja, Szegi Ildikó közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor egyik főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával, írja a HVG. A lap szerint a külügy Szegi Ildikó fiának érdekeltségével, a Szegi Medical Kft.-vel is szerződött 391 millió forintért.

A HVG szerint Hiszem János érdekeltsége, a Pro Concept nevű beszállító is több mint 12 milliárd forinthoz jutott a lélegeztetőgép-biznisszel. Hiszem korábban a magyarországi azeri ügyekben tűnt fel. Az azeri kormány és üzleti elitje 2012–2014 között titkos bankszámlákat használt arra, hogy európai politikusokat fizessen le, a tisztázatlan eredetű pénzről pedig Magyarországra is jutott, több részletben érkezett több mint 9 millió dollár egy befolyásos azeri politikus fiának, éppen abban az időszakban, amikor az Orbán-kormány kiadta az azeri baltás gyilkost. A pénzt pedig egy olyan cég számlájára utalták, aminek kézbesítési megbízottja Hiszem János volt, írja a lap.

A külügy úgy bízta meg munkával munkát a beszállítót, hogy a szerződésbe sem részletes műszaki adatokat, sem a gépek típusát nem írták bele, csak „sűrített levegőt igénylő”, „sűrített levegőt nem igénylő” leírás szerepel a dokumentumban, és a darabár. Az ismeretlen eszközért 12-17 millió forintot kért a cég, a külügyminisztérium pedig 727 darabot rendelt belőle, írja a HVG.

13 milliárd forintot kapott a TMT Technics nevű vállalat is, ami egyébként optikai eszközöket gyárt. 2,2 milliárd forintot kapott a Limitless Medical nevű társaság, ami a koronavírus-járvány kitörése után egy hónappal, április 14-án alakult, tulajdonosa pedig egészen addig gépjárműalkatrészek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozott, írja a HVG.

A lap szerint a külügyminisztérium összesen 86 milliárd forintot költött el magyar cégeknél, amelyek cserébe 6120 gépet ígértek, a legkülönbözőbb árakon. A legolcsóbb eszköz 8,8 millió forintba, a legdrágább 23,6 millió forintba került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!