Árverésre írtak ki 749 darab lélegeztetőgépet, amiket még a Covid miatt szereztek be

2023. december 29. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Elektronikus árverésen próbálnak túladni azon a mintegy 749 lélegeztetőgépen, amelynek beszerzésére a TMT Technics Kft. nevű, eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó vállalkozás kapott megbízást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, a koronavírus-járvány idején. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által közzétett hirdetmény szerint az árverést megelőző végrehajtási eljárást a külügyminisztérium kezdeményezte, hogy így szerezze vissza a cégnek közbeszerzési eljárás során kifizetett mintegy 4 milliárd forint előleg egy részét.

Az Aeonmed Shangrila 510S hordozható lélegeztetőgépből idén december 28 és 2024. február 26. közt összesen 749 példányt bocsátanak licitre a több szakaszból álló árverési folyamatban. A gépek becsült érték mindössze 973 millió forint, ami gépenként 1,3 millió forintot jelent, miközben ezeket a hordozható berendezéseket a TMT eredetileg, darabonként több mint 10 millió forintért adta volna el az államnak. A gépeket a licitálás előtt, január 4-én egy ceglédi raktárban személyesen is megnézhetik a jelentkezők.

Amennyiben a többkörös árverés korai szakaszában nem találnak gazdára a lélegeztetőgépek, akkor 2024. február 11-től akár darabonként 13 ezer forintért is meg lehet majd szerezni egy-egy példányukat, hívta fel a figyelmet az árverésekkel kapcsolatos pénteki Facebook-bejegyzésében Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. Mint írja, a cég úgy kapott lehetőséget a mintegy ezer gép beszerzésére a külügytől, hogy 2019-ben mindössze 60 millió forint volt a saját tőkéje, a tulajdonosa pedig Tóth László, a Magyar Judo Szövetség korábbi elnöke, akivel szemben a szervezet vezetőjeként sikkasztás és hűtlen kezelés miatt folyt eljárás.

A nagy lélegeztetőgép-üzletről korábban több cikket is olvashattak a Telexen. Mint megírtuk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium már 2020-ban elismerte, hogy a szükségesnél jóval több, összesen 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a járvány időszakában. A gépekre kiírt közbeszerzésekben résztvevő cégek, köztük a mostani végrehajtási eljárásban szereplő TMT Technics neve akkor került nyilvánosságra, amikor a HVG közérdekű adatigénylés keretében kikérte a gépekre és a beszerzésekben résztvevő cégekre vonatkozó adatokat.

Az árverésre bocsátott lélegeztető gépek jelenleg nem forgalmazhatók szabadon Magyarországon, mivel vámárunak minősülnek, ezért a majdani vevőre további adminisztrációs teendők hárulnak, így neki kell majd megfizetnie a gépek után a vámot és az áfát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!