Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Kammerer Zoltán a gödi Samsung-gyár légszennyezettségi adatai miatt

2024. február 27. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó. Mindezekre vonatkozóan a város nevében eljárva feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen” – jelentette be a Facebook-oldalán Kammerer Zoltán, Göd 2023 tavaszán megválasztott, elvben független, de gyakorlatban Fideszhez közeli polgármestere, miután az Átlátszó arról írt cikket, hogy milyen mértékben terhelte Göd levegőjét a Samsung-gyár az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben elérhető adatok szerint.

Az adatok azt mutatták, hogy Göd levegőjét jelentős mértékben terheli az akkugyár működése: a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt, a belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozó N-metil-2-pirrolidonból 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe és a 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határértékek tíz- és hússzorosa volt.

Kammerer Zoltán azt írta, hogy a megjelent hírek joggal nyugtalanítják és keltenek félelmet a gödiekben. „Az ügyészség vizsgálja ki az ügyet, mi az igazságot akarjuk, és megvédjük a gödieket” – írta még a bejegyzésben, amire az Átlátszó figyelt fel.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

A gödi gyár a Vácon élők életére is hatással van: korábban beszámoltunk arról a lakossági fórumról, amit azután hirdettek meg a városban, hogy a gyár szennyvizét a váci víztisztítóba szállító vezeték megrepedt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!