Az OBT elnöke sem örült annak, hogy egy időre felfüggesztették a kegyelmi ügyet nyilvánosságra hozó folyóirat szerkesztését

2024. február 27. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke örömmel vette tudomásul, hogy lezárult a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratot érintő vizsgálat. „Kifejezésre juttatom ugyanakkor, hogy a vizsgálat elrendelésével, és különösen a vizsgálat idejére folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztésével nem értettem egyet” – írta keddi közleményében az OBT nemrég megválasztott elnöke, Szabó Péter.

A vizsgálatot azután rendelte el Varga Zs. András Kúria-elnök, hogy a folyóirat januári számába bekerült K. Endre kényszerítéses ügye is. Így került nyilvánosságra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, K. Endrét, akit pedofil bűncselekménnyel kapcsolatban ítéltek el.

A vizsgálati dokumentációhoz csatolt elnöki tájékoztatóban Varga Zs. András azt írta, hogy a 444 által feltett kérdések miatt rendelte el a vizsgálatot. „A Kúria elnökeként nem vagyok tagja a szerkesztőbizottságnak, ezért a kérdésekre saját tapasztalataim alapján nem tudtam válaszolni. A válaszokat csak igazgatási vizsgálat alapján tudom megadni. A vizsgálat a szerkesztés felfüggesztését természetszerűleg vonta maga után” – írta. Azt, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztették a folyóirat megjelenését, a Magyar Bírói Egyesület dermesztőnek nevezte.

A Kúria vizsgálata egyébként arra jutott, hogy: „A jogeset közzétételére azért került sor, mert egy lényeges anyagi jogi jogértelmezést tartalmazott. Ez az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények közé tartozó kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének megítélése volt. Mivel a szóban forgó bűncselekmény nem tartozik a nemi erkölcs elleni bűncselekmények közé, a közzétételnek akadálya nem volt. Ezt a körülményt külön megfontolták. Az említett anyagi jogi kérdés volt tehát a közzététel oka, és még érintőlegesen sem az a körülmény, hogy a vádlott időközben végrehajtási kegyelmet kapott.” Varga Zs. András szerint a K. Endre kegyelmét rejtő határozat közzététele törvényesen, szabályosan, indokoltan és megfontoltan történt. „Bármiféle inadekvát szándék teljességgel kizárható.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!