Dermesztőnek nevezte a bírák egyesülete, hogy felfüggesztették a K. Endre kegyelmét megíró szakmai folyóiratot

2024. február 23. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

„A MABIE levélben fordult a Kúria Elnökéhez, melyben a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki. A folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat”

– írja weboldalán a Magyar Bírói Egyesület.

A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című kiadvány megjelenését két nappal ezelőtt függesztették fel, a döntés értetlenséget, illetve felháborodást keltett a közvéleményben. Nem véletlenül: ez volt az a szakmai folyóirat, amiben egy ügyvéd észrevette K. Endre kegyelmi ügyét, amiből végül akkora botrány kerekedett, hogy belebukott a köztársasági elnök, és a volt igazságügyi miniszter.

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el” – hangzott a Kúria álláspontja, és különösebb indoklást nem is tettek mögé. Viszont amíg a vizsgálat tart, vagyis amíg nem derül ki, hogyan került be a kiadványba K. Endre kényszerítéses ügye, az nem is jelenhet meg.

A bírói egyesület most arra kéri a Kúria elnökét, hogy a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!