Addig nem adják ki a Kúriai Döntések című kiadványt, amíg ki nem derül, hogy került bele a kegyelmi botrányt kirobbantó ügy

2024. február 22. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva


Vizsgálatot rendeltek el a kegyelmi botrány kirobbanásában szerepet játszó Kúriai Döntések című folyóiratnál – erősítette meg a 444-nek a Kúria kommunikációs osztálya.

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el” – válaszolták a 444 kérdésére. Amíg a vizsgálat tart, vagyis amíg nem derül ki, hogyan került be a kiadványba Vásárhelyi és K. Endre kényszerítéses ügye, az nem is jelenhet meg.

„A vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését”

– írta a 444-nek a Kúria. A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratot 15 kúriai bíró szerkeszti, abba a valamilyen szempontból fontos döntések kerülnek be.

K. Endre 2023. április 27-én kapott kegyelmet Novák Katalintól, négy hónappal azelőtt, hogy a Kúria lezárta volna a felülvizsgálati eljárást. Így amikor az végül megtörtént, ez a körülmény, a kegyelem ténye bekerült az ítélet indoklásának 24. pontjába. Az ítélet tehát tavaly szeptember óta elérhető volt a Bírósági Határozatok Gyűjteményében, csak senkinek nem tűnt fel.

Azonban amikor megjelent a Kúriai Döntések kiadvány 2024. január 16-i számában, felfigyelt rá egy vidéki ügyvéd, aki aztán felháborodásában elküldte az információt a sajtónak.

„Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, melyekben a Kúria leírta az első- és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást. Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem,

a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből, és majdnem leszédültem a székemről:

a Kúria ebben a pontban rögzítette, mégpedig egy bírósági határozathoz méltó hideg, precíz tárgyilagossággal Novák Katalin kegyelmi döntésének tényét és pontos tartalmát” – írta erről a később indított blogjában az ügyvéd, hozzátéve, hogy „még aznap este egy emailben tájékoztattam a független sajtó néhány műhelyét a kegyelmi döntésről.”

A kegyelmi döntés híre először a 444-en jelent meg, és pár óra alatt végigsöpört a teljes magyar sajtón. Bő egy héttel később, február 10-én bejelentette lemondását Novák Katalin, majd nem sokkal később Varga Judit is. Azt már a Direkt36 és a Telex tárta fel, hogy Novák régi mentorának és főnökének, Balog Zoltánnak kulcsszerepe volt a K. Endrének adott elnöki kegyelemben, amit aztán a református egyház feje is elismert. A hírek szerint ez a Fideszben és református körökben is komoly felháborodást váltott ki, ezért Balog kénytelen volt lemondani a zsinati elnöki posztjáról, viszont maradt püspök. A mai napig nem kaptunk magyarázatot arra, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet K. Endrének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!