Szabó Péter lett az Országos Bírói Tanács új elnöke

2024. január 30. – 15:04

Szabó Péter lett az Országos Bírói Tanács új elnöke
Szabó Péter az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén elnökévé választotta dr. Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bíráját – derült ki a testület oldalán közzétett összefoglalóból.

Szabó helyettese dr. Varga Rita, a Kaposvári Törvényszék polgári ügyszakos tanácselnöke lett. A sajtószóvivői feladatokra dr. Kovács Ildikót, a Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráját jelölték ki. Az ülésen Szabó Péter rövid bemutatkozásában elmondta magáról, hogy 2000 óta bíró. Pályafutását a szombathelyi városi bíróságnál kezdte, majd mai nevén a Szombathelyi Törvényszéknél folytatta. 2017 októbere óta a Győri ítélőtáblán európai jogi szaktanácsadó.

A kibővített jogkörökkel rendelkező testület alakuló ülését kedden délelőtt tartották. Az OBT leköszönő elnöke, Matusik Tamás azt üzente az új tagoknak, hogy ne féljenek. „Ne féljenek felvállalni a nehéz, de a lelkiismeretük szerint helyes döntésüket, és ha így tesznek, akkor ne féljenek attól, ha ezért esetleg támadások érik önöket” – mondta.

Az ülésen részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter is, aki partnerséget ajánlott, és azt ígérte, hogy bizonyos kérdésekben egyeztetni fog az OBT elnökével és tagjaival. Az ülés nyilvános részén beszédet mondott többek közt Varga Zs. András is, aki a Kúria elnökeként tagja a testületnek. Az ülésen elhangzottakról, illetve arról, hogy milyen konfliktusai voltak a korábbi vezetésnek, itt olvashatnak részletesen. A Tanács 14 új tagját január első napjaiban választották meg. A tizennégy tag közül hét bíró dolgozik járásbíróságon, hatan törvényszéken, egy bíró a Győri Ítélőtáblán.

Az Országos Bírói Tanács az elmúlt hónapokban azért volt középpontban, mert az uniós pénzekhez való részleges hozzáférés egyik feltétele volt, hogy az OBT szerepét és hatásköreit megerősítsék mint „független igazságszolgáltatási felügyeleti jogkört viselő szervezetet”. Ahogy a keddi ülésen több felszólaló is felhívta a figyelmet, az OBT gyakorlatilag megkerülhetetlen lett: saját költségvetés mellett ellenőrzési jogköröket is kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!