Moldova György özvegye, a lemondott államfő rokona: Novák Kati cserben hagyta azokat is, akik nemcsak aláírógépet, hanem igazi köztársasági elnököt láttak benne

2024. február 26. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Palotás Katalin, a 2022-ben elhunyt Moldova György özvegye anyai ágon a lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin rokona is. Az özvegy a Blikknek azt mondta, óriásit csalódott a volt államfőben.

„Hogyan volt képes kegyelmet adni egy ilyen ocsmány, gyomorforgató ügy jogosan elítélt szereplőjének? Okos, csinos nő, aki ezzel cserben hagyta azokat is, akik nemcsak aláírógépet, hanem igazi köztársasági elnököt láttak benne.”

Palotás a lapnak azt mondta, legutóbbi beszélgetésükön, egy családi rendezvényen még az is szóba került, hogy esetleg segíti majd valamilyen formában a köztársasági elnök munkáját.

„Kati pontosan tudja, mi a véleményem az általa is szolgált rendszerről. Ezt mindig tiszteletben tartotta. A leváltása óta nem beszéltünk, de a családunkban is sokan fordultak el tőle” – mondta. „Nem akarom mentegetni, de az ő hibás döntésében óriási szerepe lehet Balog Zoltán püspök úrnak is” – tette hozzá.

„Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen” – mondta a február 10-i lemondásakor Novák Katalin, és bocsánatot kért minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, hogy nem áll ki mellette. Orbán később helyes döntésnek nevezte a köztársasági elnök távozását, de szerinte ez nagy veszteség Magyarország számára.

A Telex és a Direkt36 írta meg, hogy Novák kegyelmi döntésének meghozatalában fontos szerepet játszhatott Balog Zoltán is. Balog Zoltán maga is elismerte a református egyház vezetőinek tanácskozása után, hogy ő maga is egyetértett K. Endre kegyelmi kérvényével. A püspökségről ugyan nem, de a zsinati elnöki tisztségéről lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!