Ilyen egy bántalmazó ország! – fáklyás tüntetők vonultak az Országházhoz

2024. február 21. – 17:47

Ilyen egy bántalmazó ország! – fáklyás tüntetők vonultak az Országházhoz
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A bántalmazott gyermekekért tartott csendes fáklyás felvonulást Budapesten az Országos Közös Akarat és az Egységes Diákfront.
  • A csendes szolidaritási demonstráción több százan vettek részt. A tömeg nem skandált jelszavakat, ezt a szervezők külön kérték is.
  • A tüntetők a Szent Gellért tértől a Szabadság hídon át a pesti alsó rakparton vonultak az Országházhoz.
  • A menet végig rendezett módon vonult az úttest egyik felén, az ellenkező irányba akadálytalanul haladhatott a forgalom.
  • A demonstráció este negyed 8-kor véget ért.

Az Országos Közös Akarat és az Egységes Diákfront szolidaritási fáklyás megemlékezést kezdett szerdán öt órától a budapesti Szent Gellért téren, ahonnan a résztvevők a Kossuth Lajos térre vonultak. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! címmel meghirdetett demonstráción a bántalmazott gyermekekért álltak ki.

A tüntetők háromnegyed hatkor elindultak a Szabadság hídon. Buda felé járható volt autóval a híd, csak Pest felé foglalták el az úttestet. A menet útvonalát a szervezők biztosították. Többször bemondták a hangosbeszélőn, hogy ez egy néma, méltóságteljes vonulás. Senki nem kiabált jelszavakat. A tömegben két nagyobb transzparenst lehetett látni, az egyiken az szerepelt, hogy „A rendszer maga a hiba”, a másikon pedig ez: „K. Endre most is gyerekek között lehet.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Este hat óra után a felvonulás eleje már a Belgrád rakparton járt. A menet bal szélén madzagot húztak ki, hogy a felvonulók tartsák meg a rendet. Itt is csak az úttest felét foglalták el, szemben haladni tudtak az autók.

A tüntetők este 7 órára értek a Kossuth térre a Parlament elé. Itt rövid beszédeket tartottak. Giay Lola, az Egységes Diákfront tagja a bicskei gyermekotthon áldozatainak traumáiról és a hatalom passzivitásáról beszélt. Szerinte nem elég pár lemondás és törvénymódosítás. Kaleta Gábor ügyét és a neki adott jelentéktelen bírósági ítéletet állította ellentétbe azzal a több milliós bírsággal, amit bizonyos könyvek miatt szabnak ki ma a hatóságok.

A társadalomban meglévő félelmet, undort és dühöt kell megragadni, mondta utána rövid beszédében Gergely Illés. Szerinte most nem szabad abbahagyni a tiltakozást, és tenni kell azért, hogy a kormány ne mossa le a problémát, és ne mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással. Szigorúbb szabályokat, képzéseket követelt a gyermekvédelmi intézményekben, és azt mondta:

„Ne hagyjuk a Fidesznek, hogy ezt is megússzák! Tegyék meg, amit évek óta marketingeltek: védjék meg a gyerekeket!”

Szilágyi Kitti – Fotó: Bődey János / Telex
Szilágyi Kitti – Fotó: Bődey János / Telex

Szilágyi Kitti óvópedagógus, az Országos Közös Akarat aktivistája azt mondta: ma emlékezni és emlékeztetni jöttek, felhívni a figyelmet azokra, akiktől mind mai napig nem kértek bocsánatot, akiket most is bántalmaznak, elnyomnak és akik most is félnek. Most véletlenül derült ki egy tragédia, ezért mindennél nagyobb szükség van a gyerekek megfelelő védelmére. A gyerekek védelme mindenek felett álló országos ügy.

Nagyon sokan az állam helyett dolgoznak magukat is kizsigerelve, így látnak el gyermekvédelmi feladatokat, és őket, civileket támadja a kormány – mondta Szilágyi Kitti.

Emlékeztetett, hogy Iványi Gáborék egyik szervezeti vezetőjét bilincsben szállították el. Egy olyan szervezetét, amely a rászorulókat támogatja.

„Egy olyan állam nyomoztat költségvetési csalásért, amelyből több százmilliárd forint eltűnt.”

Szilágyi Kitti bántalmazó országról beszélt, és Illyés Gyula versét felidézve azt mondta: ahol bántalmazás van, ott bántalmazás van az iskolában, a kórházakban, az intézetekben, ott egy távoli börtönben hal meg a hős Navalnij.

Este negyed nyolckor bejelentették a demonstráció végét. A résztvevők elhagyták a teret.

A szexuális bántalmazások elszenvedői nem kapnak támogatást

Szerdán délután 5-kor a hivatalos kezdési időpontban körülbelül 200-300 résztvevő – túlnyomó többségében középiskolás és egyetemista – és viszonylag sok rendőr jelent meg a Szent Gellért téren. A hangulat békés volt, csak akkor alakul ki kisebb tumultus, amikor a résztvevők elállták a metrólejárót – nem szándékosan, csak egyszerűen túl kicsi volt a tér ennyi emberhez.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Meleg Sándor, a szociális munkások országos egyesületének elnöke, egyetemi oktató beszédében köszönetet mondott a többi szociális és gyermekvédelmi dolgozónak, „akik miatt egyáltalán működik még az ellátórendszer” a politikai lojalitás alapján kiválasztott vezetők, a túlterhelés és más rossz körülmények ellenére.

Meleg szerint a kormány által a napokban bejelentett – részleteiben nem ismert – intézkedések látszatintézkedések. Ezt az is mutatja, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el a kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésekre. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel, idősekkel, hajléktalanokkal foglalkozó ellátással is gondok vannak, miközben a kormány sok társadalmi csoportot kifejezetten büntet és diszkriminál. Meleg konklúziója:

A változást ki kell harcolni, és együtt kell kiharcolni!

Meleg Sándor – Fotó: Bődey János / Telex
Meleg Sándor – Fotó: Bődey János / Telex

Bercsek Blanka, a szervező Egységes Diákfront tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a szexuális bántalmazások elszenvedőit nem támogatják abban, hogy kiálljanak az ügyükkel. Nem számíthatnak támogatásra a traumájuk feldolgozásában vagy akár abban, hogy nem kell újra látniuk a bántalmazójukat. Sokuk ezért az öngyilkosságot választja.

Vonulás a Szent Gellért tértől a Kossuth térig

A demonstráció apropója, hogy Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás idején kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével.

A botrány hatására Novák Katalin köztársasági elnök a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt. Az Országos Közös Akarat szerint ők számtalan alkalommal szóltak, kiabáltak, hogy nagy baj van. A tüntetés szervezői szerint azonban a lemondások nem oldják meg a gyerekek biztonságát.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A tüntetők a Szent Gellért térről a Szabadság hídon át vonultak a Kossuth térre. A pontos útvonalat közzétették az esemény Facebook-oldalán: Szabadság híd – Fővám tér – Belgrád rakpart – Jane Haining rakpart – id. Antall József rakpart – Kossuth Lajos tér.

A vonulás miatt forgalomkorlátozások voltak Budapesten. 16:30 és 19 óra között szakaszosan lezárták a vonulás útvonalát. Az érintett járatok módosított útvonalon jártak, a kiskörúti 47-es és 49-es villamosok csak a budai oldalon közlekedtek. 18 óráig a 15-ös autóbusz terelve közlekedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!