Kiemelt beruházássá tenné a kormány a sóskúti akkumulátorfeldolgozót

2024. február 21. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada-csoport Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozóját, derült ki egy kedden megjelent rendelettervezetből.

A kormány lépésében nincs semmi meglepő, szinte már általános gyakorlat, hogy az élénk lakossági tiltakozást kiváltó beruházásokat a minél gyorsabb lebonyolítás érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítják, így nem sok beleszólásuk marad az érintetteknek.

A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hatásvizsgálati értékelése szerint a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír, és az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció. A beruházás megvalósításával száz új munkahely jön létre, és az indoklás szerint a beruházás hozzájárul a sóskúti lakosok jólétéhez, a minisztérium szerint az ipari termelés által okozott negatív hatásokat felülírják a gazdasági fejlesztésből származó előnyök.

A kormány időzítése nem lehet véletlen, mert a kiemelt beruházássá való nyilvánítással blokkolni tudják a helyi népszavazás megtartását. A témában öt önkormányzati képviselő nyújtott be népszavazási kezdeményezést, amit a Helyi Választási Bizottság február 12-én hitelesített is, és májusra kiírhatták volna a szavazást.

A hulladékfeldolgozóról szóló lakossági fórum Sóskúton botrányba fulladt, míg a beruházó egy háttérbeszélgetésen mutatta be projektjét, azt ígérve, hogy ők lesznek a legjobb szomszédok.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!