Bencsik András a pénteki tüntetésről: Vérszagra gyűlt az éji vad

2024. február 18. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem mondom, hogy megkönnyebbültem, de kicsit könnyebb lett” – fogalmazott Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában Orbán Viktor szombati évértékelője után egy nappal. Az évértékelő mellett a pénteki gyermekvédelmi, több tízezres tüntetés is téma volt.

A műsorban elég nagy egyetértés volt abban, hogy Orbán tökéletesen kezelte az egész kegyelmi botrányt, és most már jó irányba mennek majd a dolgok a Fidesz környékén: meglazult ugyan egy patkószeg, de idejében vissza lett ütve, volt ugyan betalált ütés, de Orbán jött és keresztbe vert.

Bencsik András szerint Orbán nagy ívű programot vázolt fel az évértékelőn, 2024-ben nagy fejlődés várható, de azért felidézte, hogy mit mondott a miniszterelnök: „Hiába vagy Mike Tyson vagy éppen Muhammad Ali, tudnod kell, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól (…) az éberség mellett az is segít, ha egy megelőző keresztbe veréssel kiütik az ellenfelet.”

„Egy buta hiba miatt a padlón találtuk magunkat, az ellenfél rögtön ránk vetette magát”

– fogalmazott a Demokrata főszerkesztője, de gyorsan hozzá is tette, hogy Orbán azonnal jött, és „az egészet keresztbe is verte azzal, hogy miszlikbe aprítással fenyegette azt, aki a gyerekeihez, unokáihoz nyúl”. Bencsik itt Orbán videójára utalt, amiben a botrány kirobbanása után alkotmánymódosítást, a köztársasági elnöki jogkörök szűkítését jelentette be, és ami után Novák Katalin le is mondott.

Gajdics Ottónak erről az egészről egy Tankcsapda-idézet jutott az eszébe: „Talpra kell hogy állj, az ütés bármennyire fáj”, Szabó László pedig arról beszélt, hogy „a kegyelmi ügy nem a mi pályánk, ha az sokáig napirenden marad, akkor minden egyéb kérdés is mindig azon méretődik meg, és ez nem jó”. A miniszterelnök pedig szerinte lezárta ezt az ügyet, ami után új lapot kellett nyitnia, új pályára kellett áthoznia a közbeszédet, legalábbis erre tett most kísérletet.

Néző László is egy idézettel jött, egy bibliaival: „legyetek okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok”. Néző szerint most okosnak kell lenniük, és jó lenne szelídnek maradni, „amikor nagyot ütnek rajtunk, milyen jó lenne nem ütni vissza, de most a következő hónapok, évek nem arról fognak szólni, hogy szelídek legyünk”. Majd Bencsikre nézve és mutatva azt mondta,

„és például március 15-én megmutatjuk, hogy mi is össze tudunk hozni néhány százezer embert, akkor talán ki tudunk ebből az egészből győztesen kerülni”.

Úgy tűnik tehát, hogy egyre biztosabb egy március 15-i nagy utcai demonstráció, akár Békemenet, amire már Bayer Zsolt is utalgatott az elmúlt napokban.

Gajdics Ottó a műsor végén a következő kérdést tette fel beszélgetőpartnereinek: „Pénteken miért tüntetett vagy demonstrált ott 50 ezer ember? Mert meggyőződésem, hogy a gyermekek védelme, ami a fő szlogenjük volt, az csak álca valami fölött.” És jöjjön két válasz:

Bencsik András: „Arany Jánost szeretném idézni: vérszagra gyűlt az éji vad. Megérezték, hogy itt a lehetőség, hátha le lehet minket teríteni. Tévedtek.”

Néző László: „Én egy másik klasszikust idézek, Gyurcsány Ferencet. Tüntessenek, majd megunják és hazamennek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!