Kilométerekkel odébb bűzlik Szegeden az egyházi sportközpont használt termálvize

2024. február 16. – 05:05

Kilométerekkel odébb bűzlik Szegeden az egyházi sportközpont használt termálvize
A Zsámbokréti soron ömlik be a termálvíz az esővízgyűjtő rendszerbe – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakran nagyon büdös a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportcentruma fűtéséből származó termálvizének maradéka. A termálvíz a fedett csatornából a stadiontól távolabb ömlik a városi esővízgyűjtő árokba, onnan végül a Tiszába folyik. A termálvíz ott a legbüdösebb, ahol a zárt csővezetékből befolyik a nyitott csapadékvíz-elvezető árokba. Emiatt tavaly a fűtési szezon kezdetétől több lakossági bejelentést is kapott Fodor Antal, Béketelep városrész önkormányzati képviselője. A környéken élők és a gyakran arra járók főként a szúrós ammóniaszag miatt panaszkodtak. A Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontja, a Szent Gellért Fórum és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia légvonalban kb. 2 kilométerre van a csővezeték végétől, a termálvíz maradéka a Zsámbokréti soron lévő csatlakozás után már az esővízgyűjtő árokban folyik tovább.

Fodor Antal megmutatta a helyet. Amikor ott jártunk, erősen érezhető volt a gyógyfürdőkben terjengőhöz hasonló szag. Az enyhe februári tavaszban napközben persze alig kell fűteni, de a zordabb téli időben megnőhet a használt termálvíz mennyisége és azzal együtt az illatanyagok erőssége. A fűtésre használt termálvíz nem kering a radiátorokban, hanem egy berendezésen keresztül leadja a hőjét, azután kiengedik a rendszerből.

A szúrós szagú és mérgező ammónia mellett másfajta anyagokat is hozhat magával a víz. Egy elemzés szerint a Dél-Alföldön a termálvizekben többek között arzén, higany, kadmium és ólom is lehet, esetenként a környezeti terhelésre megengedett határétékeknél nagyobb arányban. Ezek az anyagok száraz időben kirakódhatnak a vízből a nyitott árok falára, így a porukat a szél elviheti, az emberi szervezetre pedig mérgező hatásúak. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a hőtermelésre minden esetben meg kell vizsgálni a földből kiemelt víz összetételét, és annak alapján kell dönteni arról, hogy a felszínre kiengedheti-e a használt termálvizet a kút tulajdonosa.

A Szent Gellért Fórum termálvize összetételének pontos megállapítása érdekében Fodor Antal laboratóriumi vizsgálatot kért, hogy kiderüljön, teljesen megfelel-e a vízjogi engedélynek a sportközpont csurgalékának a szabadtéri nyílt árokba, onnan pedig az élő Tiszába engedése.

Szeged-Béketelepen az önkormányzat kiépítette a csapadékvizet elvezető rendszert, de azt nem a termálvíz kezelésére tervezték, mondta Fodor Antal, a körzet képviselője – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Szeged-Béketelepen az önkormányzat kiépítette a csapadékvizet elvezető rendszert, de azt nem a termálvíz kezelésére tervezték, mondta Fodor Antal, a körzet képviselője – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Vissza kell sajtolni a termálvizet a földbe, vagy nem?

Az utóbbi években Szegeden az új termálkutakhoz általában fúrnak visszasajtoló kutakat is, hogy a hő leadása után a víz visszatérjen oda, ahonnan érkezett, mert ez a környezetbarát megoldás. Ezért például az önkormányzat hőszolgáltató cége, a Szegedi Távfűtő Kft. is így oldotta meg a termálvizes hőtermelést, a 9 kiemelő kúthoz 18 visszasajtoló kutat is fúrattak. Ez persze nem olcsó, az új hőcserélő rendszerek árával együtt összesen 22 milliárd forint volt a beruházás költsége, a felét az EU fizette.

Ezzel szemben úgy tudni, a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjában egyáltalán nem juttatják vissza a földbe a termálvizet, amiben olyan anyagok is lehetnek, amelyek károsan hatnak a környezetre és az emberekre.

Az állam ugyan szabályozza a termálkutakból hőtermelésre kinyert víz felhasználását és kezelését, de a szabályokat az utóbbi években többször is módosították. Az EU 2004-től írta elő a visszasajtolást, de erre utóbb a magyar kormány itthon haladékot adott, mert a termálvízzel fűtött hazai kertészeteket igyekezett megkímélni a költséges kútfúrási beruházástól azzal, hogy többször elhalasztotta a visszasajtolás kötelezettségének előírását. A jelenlegi ismeretek szerint viszont 2027 végétől már kötelező lesz a termálvíz visszasajtolása a földbe, ugyanabba a rétegbe, amelyből a víz származik.

Napelemek az egyházi stadion mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Napelemek az egyházi stadion mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Kiss-Rigó László januárban a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szülői értekezletén kijelentette, hogy az ő sportklubja

„igyekszik példát mutatni a zöld gondolkodás és a fenntarthatóság tekintetében” is.

Példaként említette a Szent Gellért Fórum termálvízzel való fűtését és az oda telepített napelemparkot. A Telex elküldte kérdéseit a Szeged-Csanádi Egyházmegyének arról, mennyi termálvizet termelnek ki és engednek a csatornába a téli időszakban, milyen épületeket és sportlétesítményeket, hány focipályát fűtenek termálvízzel, és ha nincsen visszasajtoló kút, tervezik-e annak fúratását. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Megkérdeztük a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely a termálvíz visszasajtolás nélküli kezelésére engedélyt adott az egyháznak, hogy a sportcentrumból mennyi és milyen termálvíz jut ki a szabadba, és a minőségét ellenőrzik-e rendszeresen. „A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Fórum geotermikus rendszer vízilétesítményeinek üzemeltetésére vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik, tevékenységét az abban foglaltak szerint végzi” – válaszolták.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2024. januári szülői értekezletén Kiss-Rigó László megyéspüspök azt is elmondta, hogy már megvan a pénz a következő építkezésre, a tervezett iskolára és három új focipályára. Azt nem árulta el, mekkora összegről van szó, és az honnan származik. Ezt az építkezést a stadion melletti erdő helyére tervezte az egyház, de az önkormányzat és sok szegedi tiltakozása miatt mégsem ott lesz az új beruházás. Az állami tulajdonú erdőt tavaly ősszel ajándékozta a kormány az egyháznak, azóta folyt róla a vita, erről videóriportban készítettünk összefoglalót.

A focipályák mögött áll a tavaly megnyílt, 4 csillagos, 50 szobás Hotel Gerardus, az egyház szállodája – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A focipályák mögött áll a tavaly megnyílt, 4 csillagos, 50 szobás Hotel Gerardus, az egyház szállodája – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjának jelenleg 10 hektáros területén mintegy 20 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. Ezt a kormány állami támogatásokból és a sportcélokra átterelt adókból, a taopénzekből fedezte. A Szegeden 2019-ben elkészült, 8200 fős stadion és a sportpályák mintegy 14 milliárd forintba kerültek, az ugyanott tavaly megnyitott szálloda és étterem, a négycsillagos, 50 szobás Hotel Gerardus pedig nettó 3,8 milliárdba. A Wikipédia ismertetője szerint a sportcentrumban három fűtött labdarúgópálya is van.

Minderről részletesen tájékoztatta egy olasz nyelvű levélben Pietro Parolin bíboros államtitkárt Fodor Antal, a DK önkormányzati frakciójának tagja.

A termálvíz vizsgálatának eredményét is közölni fogja majd a Vatikánnal.

Fodor úgy véli, az, hogy egy állam milyen mértékű környezetterhelést tart szabályosnak, nem feltétlenül felel meg a katolikus egyház elvárásainak, hiszen Ferenc pápa „Laudato si” kezdetű enciklikája a teremtett világ védelmét javasolja. Fodor szerint azonban visszás az a helyzet, ha egy katolikus egyházmegye a saját ingatlanberuházásai során figyelmen kívül hagyja a pápa határozott iránymutatását.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!