Három edzőpálya miatt akar fákat kivágni az egyházmegye a szegedi stadion melletti hathektáros területen

2024. január 31. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Számos pozitívum mellett az utánpótlásunk egyik legfőbb problémája a pályahiány, amely következtében jelentős összegért kell különböző, kifogásolható minőségű pályákat bérelnünk városszerte, valamint a környező településeken. Rövidesen elkezdődik a Szent Gellért Fórum építésének második üteme, amely részeként három újabb edzőpályával bővül a sportkomplexum” – ezzel kezdte Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke a szerdai szülői értekezletet a dél-alföldi megyeszékhelyen az általa alapított futballklub közleménye szerint.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia alapítója ekkor beszélt nyíltan először arról, hogy a szegedi Szent Gellért Fórum melletti hat hektáron tervezett fakivágások apropója nemcsak a korábban kizárólag egyházi iskola építéseként kommunikált beruházás, hanem

három edzőpályát is építenének.

Kiss-Rigó szerint eddig az anyagiak hiánya miatt nem valósult meg mindez, most azonban, amikor a pénzügyi háttér már rendelkezésre áll, „nem várt akadályba ütköztünk. A szegedi önkormányzat, amely semmivel nem támogatta a beruházást, kifejezetten a választási kampány közeledte miatt igyekszik politikai tőkét kovácsolni a projekt ellehetetlenítéséből. Ezért nem tudtuk még elkezdeni a munkálatokat” – közölte a jelenlévőkkel.

A véderdő kivágásának megakadályozásáért ugyanis szegedi önkormányzat és a kormányzat között hónapok óta megy a küzdelem. Először novemberben cselezte ki a kormány a várost azzal, hogy kiemeltté nyilvánította a beruházást, majd a véderdő településképi védelmét tette semmissé úgy, hogy az ukrajnai háborúra hivatkozva felülírta a szabályokat decemberben.

Sportpályák a Szent Gellért Fórum területén – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Sportpályák a Szent Gellért Fórum területén – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Kiss-Rigó a fentieken túl a szülői értekezleten fontosnak tartotta megjegyezni azt is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentései nyomán, hogy „nem egy gondozott, karbantartott erdőről van szó, hanem egy rekreációra alkalmatlan, szennyezett és elhanyagolt területről, melyet rendeznénk, ez pedig egyértelmű fenntarthatósági értéknövekedést jelentene a városnak”. A püspöki stadion melletti hathektáros erdő területét egyébként az állam adta át ingyen a Szeged-Csanádi Egyházmegye számára tavaly.

Az egyházmegye lapunknak küldött korábbi válaszában azzal indokolta a fakivágást, hogy az önkormányzat által alternatívaként javasolt 3,3 hektáros helyszínre nem férnek el. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester pár nappal később megosztott egy bejegyzést, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Délmagyarország Kiss-Rigóval készített interjújában a püspök egy elejtett mondatából kiderült, a Szent Gellért Fórum projekt „folytatása volt kezdettől fogva az iskolakomplexum, továbbá három edzőpálya létesítése az ifjúság számára”, ám ekkor nem kapott nagy nyilvánosságot a kijelentés.

Az ügyet Navracsics Tibornak is felvetette az önkormányzat, amikor a közigazgatási és területfejlesztési miniszter országjáró körútján járt a városban, és találkozott a szegedi alpolgármesterrel is. A miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem volt egyetértés a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános iskola és gimnázium építési tervének ügyében, a beruházás meg fog valósulni, az iskola már korábban kijelölt helyszínéhez és így a véderdő kivágásához is ragaszkodnak. Csakhogy a hivatkozott 2018-as kormányhatározatban konkrét helyszínről akkor még nem volt szó.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!