Az ukrajnai harcokra hivatkozva engedélyezi a kormány a püspökségnek egy szegedi erdő kivágását

2023. december 24. – 15:07

Az ukrajnai harcokra hivatkozva engedélyezi a kormány a püspökségnek egy szegedi erdő kivágását
Az erdő az egykor árvízvédelmi céllal épített körgát mellett fekszik, a töltés másik odalán jár a vasút – Fotó: Móra Ferenc Sándor/ Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny december 23-án éjjel kiadott számában megjelent, hogy a kormány felülírja a településképi védelmet, amivel a város önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják Szeged egyik utolsó nagyobb méretű egybefüggő erdejét.

A Magyar Közlöny 2023. évi 189. száma azt írja, hogy „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” módosítja a kormány a szabályokat, és engedélyezi a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolaépítéséhez a fakivágást „a beruházás megvalósításához szükséges mértékig”. Az aláíró Orbán Viktor miniszterelnök, a részletek a közlönyben elolvashatók.

Ezt valószínűleg azért tette a kormány, mert a szegedi önkormányzat legutóbb azzal próbálta megvédeni a hat hektáros állami tulajdonú erdőterületen lévő fákat a kivágástól, hogy a decemberi közgyűlésen településképi rendeletet hozott arról, az erdőnek meg kell maradnia a helyén. Úgy látszik, hiába, mert ezt a helyi szabályt is felülírta az új kormányrendelet.

Ez már a második módosítás, amelynek révén a kormány biztosítani akarja a hat hektáros erdőterületen a zavartalan egyházi építkezést. Az állami tulajdonú erdőt, amely eddig erdőként szerepelt az ingatlanok nyilvántartásában, és közvetlenül az egyházi futballstadion mellett fekszik, a kormány az ősszel ajándékba adta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy az egyház ott saját iskolát építsen.

Máshol is lenne hely az építkezéshez, de az nem kell

Korábban Nagy Sándor alpolgármester tárgyalt az egyházzal, javasolta, hogy egy másik, a stadionhoz szintén közeli területen építkezzen az egyházmegye, az erdő pedig maradjon a növényeké, de hiába. Ezért az önkormányzat novemberben a város településfejlesztési szabályzatának módosításával három évre felfüggesztette a terület művelési ágának átalakítását, ezzel gátolta volna az erdő kivágását, de a kormány az előző hónap közepén egy másik rendelettel kiiktatta az ilyen módszerű helyi erdővédelmet.

Most úgy látszik, a közvetlenül karácsony előtt, késő este megjelent Közlöny rendelete szabad kezet ad az előre még nem látható mértékű favágáshoz, hiszen a szöveg azt írja, az építkezéshez szükséges mértékben lehet a növényzetet kiirtani. Úgy látszik, vagy a kormány, vagy az egyház, vagy mindkettő ragaszkodik az erdőterületen való építkezéshez. Az eddig nem derült ki, hogy miért ne lehetne máshol a tervezett egyházi iskolát megépíteni.

A szegedi önkormányzat azért is igyekszik megvédeni az erdőt, mert a város levegője nagyon sok port tartalmaz. A fűtésből és a közlekedésből származó por mellett a város körüli mezőgazdasági területekről is sok por jut be Szegedre, az egybefüggő növényzet pedig akadályozza a szálló por terjedését, azaz védi a levegő tisztaságát.

Nagy Sándor alpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, hiába ígér a kormány a karácsony előtt egy nappal kiadott Közlönyben zöldtetőt a leendő egyházi épületekre és mellé növénytelepítést, a negyven éves fákból álló erdő pormegkötő hatását azokkal nem lehet pótolni. Nagy szerint az önkormányzat mindent megtesz a fák védelmében. Novemberben a város közgyűlésén Fodor Antal önkormányzati tanácsnok, a Demokratikus Koalíció képviselője azt mondta, ha megjelennek a favágók, élőlánccal veszik körül az erdőt, a Momentum pedig aláírásokat gyűjt az erdő védelmében.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!