Erdő vagy nem erdő a szegedi erdő? (Erdő.)

2024. január 18. – 15:28

Erdő vagy nem erdő a szegedi erdő? (Erdő.)
Az egyházi sportcentrum napelemei az erdő lábáig érnek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Gazzal benőtt terület” – jellemezte Gulyás Gergely az év első kormányinfóján azt a hathektáros erdőt, vagy legalább erdősávot, amit a Szent Gellért Fórum, a Szeged-Csanádi Püspökség egyházi sportközpontjának további terjeszkedése érdekében a kormány támogatásával nagyrészt ki akarnak irtani. Ám az állami ingatlanok nyilvántartása alapján erdő áll azon a helyen, és akár oda is lehet menni, megnézni, hogy mi van ott.

A kormány decemberben az ukrajnai harcokra hivatkozva írta felül a szegedi önkormányzat helyi rendeletét, amivel az erdőt meg akarta védeni a város. Hogy jön kapcsolatba a fakivágással az ukrajnai háborús helyzet? – kérdezte a Telex a kormányinfón.

„Nem tudom, hogy a választott eszköz a legjobb volt-e”, mondta Gulyás, de szerinte itt nem egy összefüggő erdőről van szó, hanem egy gazzal teli területről, ahol vannak fák is.

Az világos, hogy Gulyás Gergelynek valahogy érvelnie kell Kiss-Rigó László püspök építkezési és terjeszkedési tervei mellett, ha már földadományokkal is támogatják. Pláne, hogy a szegedi önkormányzat szeretné megtartani ezt az erdőt. Ezt a kormány igyekszik megakadályozni, legutóbb az ukrajnai harcokra való hivatkozással adott engedélyt a fák kivágására.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Telexen már többször is írtunk arról, mi áll mindennek a hátterében: a kormány tavaly ajándékba adta az állami tulajdonú erdő területét a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy a Szent Gellért Fórumnak nevezett egyházi sportcentrum mellett iskolát, avagy sportiskolát – más hírek szerint még több focipályát – építsen. Emiatt a szegedi önkormányzat azért tiltakozik, mert az erdő megköti a szálló port, ami Szegeden igen nagy mennyiségű, és egészségtelenné teszi a levegőt, továbbá a természet jó hatással van a városi klímára, hűti a környezetet. Az önkormányzat szerint az iskolát a közelben fel lehetne építeni egy másik területen, ahol nem kell fákat irtani.

Arról már több újságcikkben is beszámoltunk, és a képeken is látható, hogy túlnyomórészt lombos fákból áll ez az erdő. A 6 hektáros területen 40-70 éves fák vannak, és eddig hivatalosan az „erdő” művelési ágba tartozott, tehát a mezőgazdasági művelési ágat tartalmazó hivatalos és törvényes magyar állami ingatlan-nyilvántartás szerint ez egy erdő. Három héttel ezelőtt készítettem ott képeket, hogy legyen az erdőről néhány felvétel, mielőtt kiirtják a fákat.

Mivel erdészeti szakközépiskolába jártam, meg tudom állapítani, mi erdő, és mi nem az. A természetesen, önmagától növekedő erdő nem olyan, mint egy ember gondozta városi park vagy liget. Az erdőben a természetes megújulás a jellemző, tehát a fák utódokat hoznak létre a sarjaikból vagy a magjaik elhullatásával, ezért az erdőben kisebb-nagyobb facsemeték is vannak a nagyobb fák alatt. A természetben növekedő facsemeték nem sorokba rendezve állnak, mert a természetnek nem feladata az, hogy az emberek mértani ízlése szerint újítsa meg önmagát. A facsemete azonban nem „gaz”. Ez tehát nem gazzal benőtt terület, hanem valódi erdő.

Azon lehetne akár napokig is vitatkozni, hogy a saját ízlése alapján ki mit tart erdőnek, de a helyzet akkor is az, hogy ez a 6 hektár eddig a természeté volt, a szegedi klímára és a levegő tisztaságára kedvező volt a hatása, és ez elvész, ha felszámolják ott a természetet, mert építkeznek a területen. Ez pedig sérti a szegediek érdekeit.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!