Megmarad a szegedi erdő, máshol építkezik az egyház

2024. február 14. – 21:36

Megmarad a szegedi erdő, máshol építkezik az egyház
A szegedi erdő az egyházi stadion mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi terveivel szemben mégsem irtatja ki a Szent Gellért Fórum stadion mellett lévő 6 hektáros erdőt, jelentette be a honlapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Nem ott épít iskolát és focipályákat, hanem a Szegedtől 20 kilométerre lévő Mórahalom városában. A közlemény szerint:

„Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett. A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, mely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére.”

A 6 hektáros, állami tulajdonú szegedi erdőt tavaly ősszel ajándékozta a kormány az egyháznak, azóta folyik róla a vita, erről videós riportban készítettünk összefoglalót.

A város önkormányzata meg akarta tartani az erdőt, mert az megköti a Szegedre a széllel beáramló por egy részét. Az erdő fennmaradása érdekében nemrég több százan tüntettek Szegeden, és már több ezren írták alá azt a petíciót, amely szintén az erdő kiirtása ellen tiltakozik. Egy szegedi lakossági fórum résztvevői pedig az ígérték, élőlánccal védik meg az erdőt, ha megjelennek a favágók.

Az egyházmegye közleménye szerint megtisztítják és gondozni fogják az eddig elhanyagolt szegedi erdőterületet, ahol futófolyosókat, sétálóösvényeket alakítanak ki.

Az ügy hátteréről, kezeléséről korábban videót is készítettünk:

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!