Balog mellett állt ki a reformátusok dunántúli püspöke

2024. február 16. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A három református püspökből csak egy állt ki határozottan azért, hogy Balog Zoltán – a negyedik református püspök, a református zsinat elnöke – távozzon elnöki posztjáról azután, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét az államfőnél, ami miatt Novák Katalin végül lemondásra kényszerült.

A keddi gyűlésen csak Fekete Károly állt ki ezzel a felszólítással. Az általa vezetett Tisztántúli Református Egyházkerület egyébként a legnagyobb a magyarországi református szervezetben.

Előbb Pásztor Dániel, a zsinat lelkészi alelnöke tette egyértelművé, hogy nem szólalt fel Balog távozása érdekében, majd Steinbach József dunántúli püspök adott ki közleményt, amely szerint támogatja Balogot. Bármilyen döntést is hozzon a zsinat lelkészi elnöke, azt ő támogatja.

Balog kedden hívott össze országos esperes-főgondnoki értekezletet, amelyen szimpátiaszavazást is tartottak: a megjelentek 86 százaléka kifejezte támogatását Balog felé. A három püspök nem vett részt a szavazáson, amelynek egyébként nincsen hivatalos ereje, hiszen a zsinat elnöki tisztségének betöltéséről nem döntenek ezen a fórumon.

„Az értekezlet teljesen zárt körű volt, ahol minden jelen lévő püspök és főgondnok megszólalt, de egyikük sem szavazott a Zsinat Elnökének támogatását illetően. Mivel az ott elhangzottak éppen a zárt körű megbeszélés miatt nem nyilvánosak, ezért egyikünknek sincs felhatalmazása arra, hogy a hozzászólásokról tájékoztatást adjunk” – írta Steinbach, általánosságban hozzátéve, hogy kiáll a bántalmazottak mellett.

„Eddigi 16 éves püspöki szolgálatom alatt a dunántúli reformátusság nagy családjában, egységgel és alázattal mindent megtettünk azért, hogy a nehéz helyzetben lévők, bántalmazottak, rászorulók ügyét a Jézus Krisztustól tanult szeretettel hordozzuk; valamint ezzel a krisztusi szeretettel hidakat építsünk és békességet munkáljunk. Személyes meggyőződésem, hogy a kialakult helyzetben egyházunk további hiteles szolgálatát fogjuk szem előtt tartani, ezért fogunk imádkozni és cselekedni” – írta közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!