Katonás fegyelemmel kommunikálják a semmit a fideszes politikusok Novák és Varga lemondása óta

2024. február 15. – 05:00

Katonás fegyelemmel kommunikálják a semmit a fideszes politikusok Novák és Varga lemondása óta
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülés sajtótájékoztatóján 2023. február 23-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi botrány múlt heti kirobbanása és főleg Novák Katalin és Varga Judit lemondása óta a fél ország ezzel az üggyel, illetve ennek egyre újabb, Balog Zoltántól Magyar Péterig tartó fejleményeivel foglalkozik. Varga Judit exférjének interjúja a Partizánon pár nap alatt bő 1,7 millió megtekintést hozott, itt nálunk a Telexen három napja 5 millió körül jár a napi oldalletöltések száma (vagyis nagyjából ennyi cikket olvasnak el az emberek).

Nem túlzás azt mondani, hogy a 2022-es választás és az orosz–ukrán háború kitörése óta semmi nem mozgatta meg olyan szinten a magyar közéletet, mint az elmúlt pár nap eseményei.

Tanulságos megfigyelni, hogy ezt a krízishelyzetet hogyan kezeli a fideszes kommunikációs gépezet, akár a kormányközeli médiában, akár a kormánnyal mindig mindenben intenzíven egyetértő közösségi médiás influenszercsapattal. És legalább ennyire tanulságos az is, hogy maguk a fideszes politikusok hogyan viselkednek az üggyel kapcsolatban Facebookon, amit személyesen Orbán Viktor nevezett ki az egyik legfontosabb kommunikációs felületnek számukra.

Az elmúlt öt nap, azaz a Novák és Varga lemondása óta eltelt idő facebookos aktivitását néztük át a két érintettnél, Orbánnál, illetve a közösségi médiában legaktívabb 15 fideszes politikusnál (ezt a mezőnyt az elmúlt két hónap Lájkbajnokságainak számai alapján raktuk össze). Bár látványosan visszafogták a fideszesek a közösségi médiás aktivitást az elmúlt napokban, ez így is közel 200 Facebook-posztot jelent, szóval lehetőség igazán volt, hogy mindenki részletesen kifejtse a véleményét. Lássuk, mi történt ehelyett!

Katonás fegyelem és sikerpropaganda

Hogy maga a miniszterelnök mennyire látványosan kerüli a témát, és hallgatásba burkolózik, arról már írtunk – itt láthatóan az a stratégia és az üzenet, hogy Orbán az alkotmánymódosítással megoldotta a problémát, pedofiloknak nincs kegyelem, ügy lezárva, nincs itt semmi látnivaló.

Az sem meglepő, hogy a két érintett, Novák Katalin és Varga Judit a lemondásuk bejelentése óta nem posztolt a hivatalos oldalán, és jó eséllyel még nagyon sokáig nem is fognak.

A többi fideszes politikus reakcióját nagyjából 90 százalékban le lehet fedni ezzel:

Ezt Kocsis Máté posztolta, percekkel a lemondások után, és meg is adta vele az alaphangot: Novák és Varga gyakorlatilag mártírok, bezzeg a baloldalon semminek nincs következménye, és egyébként is Gyurcsány.

Ennek a posztnak a megosztásával le is tudta a teljes kommunikációt a fideszesek nagy része, így Rétvári Bence, Nagy István, Vitályos Eszter és Zsigmond Barna, megosztás helyett kicsit átfogalmazva, de gyakorlatilag ugyanezt írta Kubatov Gábor, Hollik István, Orbán Balázs, Menczer Tamás és Németh Szilárd. A másik stratégia az volt, hogy az égvilágon semmi témába vágót nem posztol az adott politikus, így tett Szijjártó Péter, Szentkirályi Alexandra, Lázár János, Dézsi Csaba András vagy Varga Mihály.

A kórusból egyedül a karmester, Kocsis Máté énekelt ki egy szólót azzal, hogy beleszállt az egészen szürreális Arató-ügybe, illetve Menczer Tamás, aki az influenszertüntetés szervezőit gyalázta egy bónusz posztban.

A Fidesz legaktívabban facebookozó és legnépszerűbb arcai az elmúlt öt napban egyetlen szót sem ejtettek Balog Zoltán érintettségéről az ügyben vagy Magyar Péter egyre sokasodó beszólásairól a NER-elitnek. És egyetlen szót sem ejtettek az egész botrány alaphelyzetéről: hogy egy pedofil iskolaigazgató bűntársaként az áldozatait fenyegető és zsaroló tanár kapott köztársasági elnöki kegyelmet – máig nem tudni, hogy pontosan milyen indoklással és kinek a közbenjárására.

Tehát akik a fideszes politikusok facebookos aktivitásán keresztül követik a magyar közéletet (és itt százezres vagy még nagyobb követőtáborokról beszélünk az egyes oldalaknál), az egész történet csupán egyetlen mozzanatát ismerik meg, azt is kontextus nélkül, a két lemondott politikust már-már szentté avatva és a politikai ellenfeleket megtéve bűnbaknak valamiért, amiről nem is derül ki pontosan, hogy micsoda.

Cserébe rengeteget megtudhattak a 13. havi nyugdíj érkezéséről, a csökkenő inflációról, változatos magyar sportsikerekről, a rezsicsökkentésről, a tanárok fizetésemeléséről, a farsangról, a busójárásról, a Házasság hetéről, a politikusok háziállatairól, disznótoros kalandjaikról, az ország remek gazdasági mutatóiról és természetesen Gyurcsány Ferencről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!