Régen vártunk egy tisztességes és szakszerű eljárásra – megszólalt Szász János ügyvédje a dokumentumfilm-rendező ellen emelt vádakról

2024. február 15. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Talán valami olyasmi lehetett az ügyészi elgondolás, hogy majd a bíróság
eldönti. És ebben igaza van az ügyészségnek, ez így is lesz, mert valóban a bíróság fogja eldönteni. Régen vártunk erre és egy tisztességes és szakszerű eljárásra” – írta a Telexnek Szász János dokumentumfilm-rendező ügyvédje, dr. Fülöp Tamás. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondol a rendező és csapata arról, hogy a Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt a filmrendező és két társa ellen, akik a vád szerint egy ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul.

A szóban forgó beavatkozás a bangladesi sziámi ikrek 2019-es szétválasztó műtétje volt, a vádirat szerint Szász és kollégái illetéktelenül merevlemezeket és felvételeket szereztek meg, illetve két vádlott több személy részére küldött olyan, a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A vádirat szerint a felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát, ráadásul a felvételek közlésére az arra jogosultak vissza is vonták Szászék engedélyét.

A vádemelésről azt mondta az ügyvéd, dr. Fülöp Tamás: „A nyomozás ismeretében távolról sem lep meg. A nyomozás alatt sokszor az Indul a bakterház film egyik jelenete jutott eszembe: »Csukjuk be a szemünket, és úgy falatozzunk!« Eleve tévedés volt a recept, de aztán jött az a nem túl jól sikerült házkutatás és a sajtófelhajtás, így hiába vehették észre, hogy a levesben szarvasbogár hever, sejtettem, hogy már nem lehetett visszavonulót fújni” – írta az ügyvéd.

Szerinte az ügyészségnek már szokásossá vált gyakorlata, hogy a vádjai tartalmát már akkor közli a sajtó felé, amikor ahhoz maga a vádlott még hozzá sem fér, így reagálni sem tud rá, ami „kicsit azt a látszatot kelti, mintha egy büntetőügyben az ügyészség számára a közvélemény fontosabb lenne, mint maga a vádlott. De mivel a tisztességes eljárás követelményét az Alaptörvény is előírja, ez nyilván csak látszat. A lényeg: nem kaptunk még vádat. Szász János sem.”

Azt mondta, hogy a bíróság egy sajátos, peren kívüli eljárásban kezdte el az ügyet, és valószínűleg felmerült, hogy tárgyalás nélkül, meghozott határozattal zárja le, tárgyalás pedig csak akkor lesz, ha a vádlott nem ismeri el a bűnösségét. Az ügyvéd szerint ilyen eljárást az ügyész kezdeményezhet, és csak csekély súlyú és egyszerű megítélésű ügyekben. „Most az én gondom az, hogy ha a Szász Jánosnál lefolytatott híres-hírhedt házkutatás után egy jó vaskos nyomozási ügyiratot kitermelő három év kellett a vádemeléshez, akkor vajon az komoly feltevés-e, hogy ez egy egyszerű megítélésű ügy?” – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, hogy már jelezték a bíróság felé: az ügy ilyen jellegű lezárása számukra kizárt, mert Szász János nem fog olyan döntést elfogadni, amiben a bűnösségét kimondják. Nem tudja, hogy az időpontról Szász János kapott-e már tájékoztatást, de egyet biztosnak tart: tárgyalás lesz. „És ez ellen már kifogásunk sincs, sőt. Döntsön a bíróság! Mert a bíróság kizárólag jogi szempontok alapján fel fogja dolgozni az egész ügyet. Az összes irattal, ilyen-olyan levelezéssel, tanúkkal együtt. És természetes minden tanút meg fog hallgatni. Igen, a feljelentőt, az ügyben elhíresült ‘1. számú tanú’-t is. Így, hogy az ügyészség vádat emelt, ez is elkerülhetetlen lesz.”

Rákérdeztünk arra is, hogy tudják-e, ki az 1. számú tanú, amire dr. Fülöp Tamás azt írta: „Ha egy filmet néznék, azt mondanám, hogy ez talán a legmókásabb része az ügynek, de mivel itt emberek sorsáról van szó, eszembe nem jut ilyet mondani. A nyomozás végén megkaptuk a teljes iratot. Az 1. számú tanú konkrétan saját magát azonosítja be, tökéletesen egyértelmű, hogy ki ő. Ezt jeleztem is a nyomozásban, hogy eddig is felesleges volt, de most már csak szükségtelenül bonyolítja az ügyet ez a rejtegetés.”

Azt írta, egyelőre a nyilvánosság előtt nem nevezi meg, mert tiszteletben tartja a hatósági eljárást, de „előbb-utóbb természetesen ennek az 1. számú tanú című színielőadásnak is vége lesz. Ahogy a Szász Jánosék ellen folyó ügynek is.”

„Szász János áll a hatóságok rendelkezésére, közben dolgozik, él a családjával, büszke a fiaira, akikre lehet is! És néha rangos művészeti díjakat nyer. Az USA-ban” – tette hozzá.

Az ügyben megkerestük Csókay Andrást, a műtétet vezető idegsebészt is, aki az ügyvédje tanácsára nem szeretett volna nyilatkozni.

A műtét után kialakult konfliktusról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, a szóban forgó házkutatásról és utóéletéről itt, itt és itt olvashatják akkori cikkeinket. Szász János nemrég Veiszer Alinda vendége volt, az Egyesült Államokból jelentkezett be az interjúra, amiben azt is mondta, hogy szerinte Magyarország olyan, mint egy mérgezett kút, és sajnálja, akinek innia kell belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!