Kovács Zoltán tisztázta: Nincs köze a Vatikánnak a kegyelmi botrányhoz

2024. február 13. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány egyértelművé szeretné tenni, hogy a Vatikánnak nem volt köze a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi botrányhoz – írta angol nyelven X-oldalán Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács hozzátette: a kegyelemről szóló döntést sem a Szentszékkel, sem Ferenc pápával nem egyeztetették. Az államtitkár a bécsi Kathpressnek arról beszélt, hogy Magyarország elnökei időnként élnek kegyelmi jogukkal, gyakran különleges alkalmakkor vagy ünnepnapokon. Ferenc pápa 2023. áprilisi látogatása egy ilyen alkalom volt.

Az ügy tisztázására vélhetően azért volt szükség, mert Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. „Az államfők önállóan döntenek kegyelmi ügyekben, anélkül, hogy külső intézményekkel vagy személyekkel, például a Szentszékkel vagy a pápával kommunikálnának. Ez természetesen Magyarországon is így volt” – hangsúlyozta bejegyzésében Kovács Zoltán.

Novák Katalin köztársasági elnök múlt hétvégén jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!