Orbán felszólította három miniszterét, hogy terjesszék a kormány elé a csádi megállapodás szövegét

2024. február 13. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Felhívom a honvédelmi minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a Megállapodás létrehozását követően a Megállapodás szövegének végleges megállapítására adandó felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé” – olvasható Orbán Viktor határozata a hétfő esti Magyar Közlönyben a csádi misszióról. A miniszterelnök az aláírásával megjelent határozatban felszólította a minisztereket a csádi misszióhoz kapcsolatos tervezet aláírására és előterjesztésére.

A parlament még novemberben szavazta meg, hogy a magyar állam 200 katonát küldjön a Csádi Köztársaságba, a parlamenti határozatot benyújtó Semjén Zsolt szerint erre azért van szükség, mert Magyarország érdeke a nemzetközi béke, és ehhez részt kell venni a terrorizmus elleni harcban; valamint az illegális migrációs nyomás csökkentéséhez stabilitást kell teremteni a Száhel-övezetben.

A csádi missziónak részese Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is, de ezt igyekezett elrejteni, a lelepleződés történetét a Direkt36 írta meg. Orbán Viktor fia többször is járt magyar delegáció tagjaként Csádban és Nigerben. A fogadóország felvételein volt beazonosítható, de kilétét a magyar fél igyekezett a nyilvánosság előtt titokban tartani, biztonsági okokra hivatkozva. A készülő cikk hírére azonban – ezt a korábban fontosnak mondott biztonsági okot felülírva – maga a honvédelmi miniszter számolt be arról, hogy az ő kérésére Orbán Gáspár százados küldetést teljesít a delegációban. (Ehhez a kormány közelébe 2020-ban vont Indexet használta a miniszter, erről itt olvashat bővebben.)

Magyarország csádi szerepvállalásával a Telex Téma című podcastjában részletesen foglalkoztunk, ezt itt tudja megnézni újra:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!