Egy fotó és négy betű leplezte le, hova vonult el Balog Zoltán

2024. február 13. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Miután kiderült, hogy Balog Zoltán református püspöknek, köztársasági elnöki tanácsadónak köze lehetett a Novák Katalin bukását (is) hozó kegyelmi ügyhöz, rögtön beindult a találgatás, ez a református egyházban miként fog lecsapódni. Balognak ugyanis szerepe lehetett a bicskei gyermekotthon molesztálási ügyeinek eltussolását végrehajtani próbáló K. Endréhez.

Balog azonban a személyét érintő botrány kipattanása környékén elhagyta az országot, legalábbis visszavonult, annyit írt ki Facebookjára, hogy ideje elvonulni „néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében”. A 444 pedig nekiállt felkutatni, hova vonulhatott el az egykori miniszter.

A nyilatkozattól elzárkózó Balog a fenti bejelentést egy kép társaságában tette meg. A 444 ki akarta találni, hol lehet a püspök, a titkársága Kárpátaljára utalgatott, a képkeresők pedig nem mutattak jó eredményt. Végül csak segített a kép, hisz belelógott a „-hutz” szótöredék, és mivel Balog jól beszél németül, jó kapcsolatai vannak arrafelé, szűkült a kör. Az egyik 444-es munkatársnak eszébe jutott egy Maria Schutz nevű ausztriai templom, ami még mindig nem a Balog képén látható volt.

De némi képkereséssel találtak egy egyházi épületet, ami már stimmelt: kiderült, hogy a magyar határ melletti Mosonszentandráson (Sankt Andrä am Zicksee) létezik egy Maria Schutz nevű ortodox kolostor.

Csakhamar ki lehetett szúrni a helyi szerzetesek Facebook-oldalán, hogy Balog is ott járt, ő pedig arról írt, hetekig maradna, így a 444 kiautózott, és elcsípte Balogot. Ő aztán rövid úton lerázta a stábot, keddre ígérve nyilatkozatot, és amint megírtuk, ezt késő délután meg is ejtette egy elnöki tanácsi gyűlést követően. Nem jelentett be lemondást, de bocsánatot kért egyházától.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog.

Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. A hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt a püspöksége is bánhatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!