Ungár: Ha ismét pártembert jelölnek államfőnek, akkor nem tanultak az elmúlt hét botrányaiból

2024. február 11. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi ügy után történt lemondáscunamit minden hazai politikai szereplő meglovagolja, nyilván főképp az ellenzéki térfélen. Így tett az LMP-társelnök Ungár Péter is, aki a szintén divatossá lett számozott pontokban foglalta össze meglátásait a Facebookon.

Ungár azzal nyit, hogy nem tesz jót az országnak a sok botrány, nem a nemzeti konszenzus irányába halad a nemzet. „Novák Katalin és Varga Judit helyesen döntöttek, ezért most elérkezett az idő, hogy azért tegyünk lépéseket, hogy végre magunk mögött hagyhassuk ezt az egész szörnyű ügyet” – fogalmazott a zöldpárti politikus. Ezután jönnek végre a számozott pontok, öt darab, amit „a megbékélés öt pontjának” nevez Ungár.

Az első pontban azt követeli, hozzák nyilvánosságra, ki és miért akart kegyelmet kilobbizni a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó K. Endrének. A második pontban az állami kitüntetések visszavonhatóságát kéri, hisz az exigazgatónak a mai napig megvan a kitüntetése. A harmadik pontban a gyermekvédelmi rendszer megerősítéséről és az abban dolgozók jobb bérezéséről ír.

A negyedik Ungár-pont arról szól, hogy az LMP megszavazza Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslatát arról, hogy „a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”. De ez Ungár szerint kevés, szeretné, ha az Országgyűlés elfogadná „az LMP javaslatát a kegyelmi ügyek indoklásának nyilvánosságáról”.

Végül arról ír a párttárselnök, hogy a nemzet egészét megtestesítő köztársasági elnökre van szükség. A közvetlen választásnak szerinte most nincs realitása, de így is törekedni kell rá, hogy ne olyan államfő legyen, aki „nem szétfeszíti a nemzeti közös pontjainkat”. Így a Fidesz–KDNP-nek ezt üzeni:

„Ebben a felelőssége a kormánypárti többségnek hatalmas, ha ismét egy pártembert jelölnek, akkor nem tanultak az elmúlt hét botrányaiból.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!