Stefano Bottoni: Novák és Varga azért bukott, hogy Orbánnak ne kelljen

2024. február 11. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Simicska Lajos óta nem láttunk ilyet” – így reagált Stefano Bottoni történész Magyar Péter szombat esti Facebook-bejegyzésére. Bottoni a Hvg360-nak adott interjújában azt mondta: „Simicska gondolhatta, hogy Orbán Viktorral egy súlycsoportban van, Magyar viszont nem. Nem lett volna kötelező posztolnia, emögött személyes motiváció állhat, ami kőkemény. Ez egy hadüzenet.” Utalt ezzel a 2015. február 6-i G-napra, amikor Orbán Viktor és Simicska Lajos háborúja teljesen nyílttá vált.

Bottoni olasz–magyar történész, a Firenzei Egyetem docense, aki korábban a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa is volt. A hatalom megszállottja. Orbán Viktor Magyarországa című könyvében a miniszterelnök életén és munkásságán keresztül Magyarország elmúlt negyven évét is bemutatta.

A történész szerint jelen pillanatban Magyar Péter megszólalásai a legfontosabbak elemei a Novák Katalin elnöki kegyelme miatt kirobbant botránynak.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása, közéletből való kivonulása mellett a szombati nap meglepő fejleménye volt Magyar Péter, Varga Judit volt férjének jelentkezése. Magyar nem sokkal a lemondások bejelentése után tett ki a Facebook-oldalán egy posztot, amelyben lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, és lényegében kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, eközben keményen beolvasott Rogán Antalnak és az oligarcháknak.

Bottoni szerint nagy kérdés, hogy ezt a kirohanást egyeztette-e Vargával, és vajon továbbmennek-e, mivel a rendszer működéséről nagyon sokat tudhatnak. Úgy látja, a mostani helyzetben nem Novák, hanem Varga a gyenge láncszem, ő az, akit a leginkább megroppantottak. Szerinte mindkét nő a méltóságától megfosztva távozott a közéletből.

Bottoni szerint Novák és Varga azért bukott, hogy másnak – Orbán Viktornak – ne kelljen, holott a miniszterelnöknek sokkal nagyobb a politikai felelőssége.

„Orbán egyszerűen rotálja az embereket, megerősíti a pozícióját mások kárára, és ő jön ki pozitívan a dologból az alkotmánymódosítással. Ez számomra aggasztó, de az a maga módján tanítani való” – mondta Bottoni.

Magyar Péterről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!