Stefano Bottoni: Számolni kell azzal, hogy a fiatalok merész szavazatot adnak le, akár a szélsőjobboldalra

2023. november 6. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz Orbán Viktor nélkül nem tudta volna a létrehozni a NER-t – ezt is mondta a Hvg360-nak Stefano Bottoni olasz-magyar történész, a Firenzei Egyetem docense, aki korábban a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa is volt. Bottoni arról beszélt a lapnak, hogy szerinte komolyan kell venni, hogy ha a miniszterelnök azt mondja, hogy 2034-ig tervez, amikor is már 71 éves lesz, mert akkor ez azt jelenti, hogy Orbán szerint ez tényleg belefér majd neki.

Bottoni, aki A hatalom megszállottja. Orbán Viktor Magyarországa című könyvében a miniszterelnök életén és munkásságán keresztül Magyarország elmúlt negyven évét is bemutatta, azt is mondta a lapnak, hogy jelenleg nem lát olyan a miniszterelnök környezetében, aki követhetné őt, ezért várható, hogy a rendszer majd másmilyen lesz egyszer Orbán Viktor után – de hogy milyen, azt nem tudni még.

„Létrejöhet egy olyan kooperatív, félautoriter, társadalmilag beágyazott, bár nem túl szívhez szóló rendszer, amiből aztán vissza lehet térni egy normálisabb kerékvágásba, de ez nagyon lassú lesz, és legalább olyan fájdalmas demokratikus átalakítást feltételez, mint a 80-as évek végén. Rengeteg mindenről le kellene mondanunk, például az igazságérzetről” – magyarázta a történész.

Úgy látja, a jelenlegi hatalom alkotmányos úton szinte lebonthatatlan, „viszont nem biztos, hogy pozitív lenne egy forradalom: ’56 sem volt fáklyás menet, a véres megtorlást követően a magyar társadalmat pedig beoltották az erőszakos változás ellen”. Szerinte az benne van a rendszerdinamikában, hogy „jobbra teremtődik meg egy alternatívalehetőség, a Mi Hazánkban simán elérhet egy 15-20 százalékos eredményt az EP-választáson. A Mi Hazánk ugyanis egy tudatosan engedett szelep, amit a Fidesz ellenőrizhet ugyan, de lássuk meg, mennyire tudja kordában tartani, több témát ugyanis – mint a Covid, a cigánykérdés, migráció, gender – lassan eredményesebben tudnak uralni a narratívában, mint a kormánypárt. Részben azért, mert Toroczkai ügyes demagóg, részben pedig azért, mert bizonyos csoportokban – például a 35 alatti korcsoportban – folyamatosan gyengül a Fidesz ázsiója.”

Bottoni úgy véli, „számolni kell azzal, hogy a fiatalok merész szavazatot adnak le, akár a szélsőjobboldalra”.

Kitértek arra is, hogy mit kellene majd másképp csinálni egy jövőbeni, esetleges hatalomváltás után: Bottoni szerint az a tanulság, hogy „mindenképpen egyfordulós, arányos választási rendszerre van szükség, az 5 százalékos bejutási küszöb megtartásával, ahol eléggé kizárják annak a lehetőségét, hogy egy párt egyedül kétharmadot szerezzen, és még az 50 százalékért is sokat kelljen dolgozni. A koalíciós kényszer is kihoz az árokból, így lehet megteremteni valamilyen demokratikus játékteret, ahol tárgyaláson dőlnek el a dolgok, nem pedig úgy, hogy valaki kihirdeti az akaratát. Arról már nem is beszélve, hogy újra kell értelmezni a kormány és ellenzék szerepét, hogy ne csak annak az akarata érvényesüljön, aki aktuálisan hatalmon van, ne négyéves diktatúrák váltogassák egymást.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!