Negyven éve lakik ugyanabban a lakásban, de évekkel ezelőtt átírták a lakcímét

Legfontosabb

2024. február 5. – 07:15

Negyven éve lakik ugyanabban a lakásban, de évekkel ezelőtt átírták a lakcímét
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Nemcsak a vezetékneveket módosítgatják felháborító módon, hanem a lakcímeket is” – mondta a 77 éves Éva, akinek évekkel ezelőtt központilag megváltoztatták a lakcímét, de erről egy szerencsétlen eset miatt csak tavaly értesült. Éva azután kereste meg szerkesztőségünket, hogy beszámoltunk Ádám esetéről: Ádámmal telefonon közölték, hogy hivatalból megváltoztatták a vezetéknevét, miután az nem egyezett a felmenőiével. A két esetben közös, hogy mindkettőnél egy ügyintézési folyamat hívta fel a figyelmet a problémára.

Az egész úgy kezdődött, hogy Éva hivatalos végzést kapott a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, mert nem engedte be a kéményseprőket a lakásába. A végzés szerint Éva 2022 augusztusában két időpontban sem tette lehetővé a kéményseprők bejutását.

A bökkenő csak az volt, hogy az a cím, ahova elvileg nem engedte be a kéményseprőket, nem egyezett meg azzal a címmel, ahol lakik.

A társasház stimmelt, de az irat szerint a földszinten lévő 2-es számú lakásba nem engedte be a kéményseprőket, miközben ő a magasföldszinten lévő 1-es számú lakásban lakik.

„Ez egy nagy ház, több lépcsőházzal, a földszinti és a magasföldszinti lakások más-más lépcsőházból nyílnak. Habár hasonló a két cím, valójában két nagyon különböző ingatlanról van szó” – mondta Éva.

Éva azt mondta, nem kapott előzetes tájékoztatást a kéményseprők érkezéséről. Ezek tisztázására levelet írt a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Ezt azért tartotta fontosnak, mert a határidő lejárta utáni pótellenőrzést már neki kell kifizetnie.

Éva hiába kérte, hogy szüntessék meg ellene a végzést, mivel az üzenetben jelzett ingatlanhoz semmi köze, nem járt sikerrel. A tisztázás érdekében ezért lekérte a lakása tulajdoni lapját. „Meglepetésemre a tulajdoni lapon a hatósági végzésben lévő ingatlan szerepelt” – mondta Éva. Ezért megkereste a területileg illetékes Terézvárosi Önkormányzatot.

Ezután derült ki, hogy hivatalból évekkel ezelőtt megváltoztatták a lakcímét.

Ugyanis egy 2015. január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint létrehozták a központi címregisztert (KCR). Ennek alapján 2016. december 31-ig kellett felülvizsgálni a lakcímeket. A központi címregiszter létrehozására azért volt szükség, hogy a 2015 előtt különböző nyilvántartásokban szereplő címadatokat egyetlen nyilvántartásba egyesítsék. A VI. kerületben összesen 48 518 címet kellett megvizsgálni, írta megkeresésünkre a Terézvárosi Önkormányzat. Ez olyan nagy munka volt, amit nagyobb településeken egy év alatt nem lehetett elvégezni. Még ma is van 6316 olyan cím, amelynél a tulajdoni lapon a „felülvizsgálat alatt” megjegyzés szerepel. Ezek nagyobb része rendben van, csak valamilyen informatikai hiba miatt a földhivatali rendszer nem kezeli helyes címként őket.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint ők a címváltozásról minden érintettnek levelet küldtek. Éva viszont azt mondta, ő semmilyen értesítést nem kapott. „Az értesítés után senkitől nem kaptunk visszajelzést arra vonatkozóan, hogy kifogásolta volna a módosítást” – írta Éva megkeresésére az önkormányzat ügyintézője korábban. Így folytatta: „Sajnálattal értesültem a leveléből, hogy Ön nem kapta meg ezt az értesítést. Az tény, hogy nagyon sok értesítés »nem kereste« jelzéssel jött vissza.”

Az önkormányzat válasza szerint Évának 2017. december 20-án postázták ki az értesítést. Viszont mivel a 2017-es ügyiratok megőrzési ideje két év volt, azokat már kiselejtezték. Így az önkormányzat nem tudta pontosan megmondani, hogy az Évának küldött levéllel mi történt.

Megkerestük a Terézvárosi Önkormányzatot, hogy mit jelent pontosan a „nem kereste” jelzés. Válaszukban azt írták: a címzett a kézbesítésről szóló postai értesítésben megjelölt határidő lejártáig nem kereste levelét, nem ment el a postára a küldeményért. Ezek a levelek „nem kereste” vagy „címzett ismeretlen” jelzéssel érkeztek vissza hozzájuk. Az önkormányzat válaszában kiemelte, hogy ők kétszer is próbálkoztak azoknál, akik nem vették át a levelüket.

Évát felháborítja, hogy a feje felett döntöttek a lakcímmódosításról. A Terézvárosi Önkormányzat szerint mivel a KCR-címek akkori felülvizsgálata nem minősült közigazgatási hatósági eljárásnak, jogorvoslatra nem volt lehetőség. Ezt néhányan kifogásolták is. Éva alapvetően nem az önkormányzatot okolja a történtekért, hanem a rendeletet. De szerinte az önkormányzat nem járt eléggé utána, hogy mindenkit tájékoztatott-e a címváltozásról.

Az ember kötődik a lakcíméhez

Éva hiába szeretné visszakapni az eredeti lakcímét, ez nem olyan egyszerű. Ráadásul a „magasföldszint” jelzést már megszüntették a központi címregiszterben.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a változtatásra csak akkor van lehetőség, ha a volt magasföldszinti albetétek (külön helyrajzi számmal rendelkező ingatlanok) tulajdonosai úgy döntenek, hogy inkább az első emelethez szeretnének tartozni. Így a már jelenleg is létező első emeleti lakások után lehetne folytatni az ajtók számozását. Ehhez arra van szükség, hogy a lakók bevonják a közös képviselőt, és a közgyűlés meghatározza az emeletek és ajtók megnevezését.

Éva nem akart ennyi energiát áldozni az ügyre. A lakcímkártyáját viszont azóta sem csináltatta meg, azt mondta, azzal elfogadná a címváltozást. „Bármennyire is furcsa, az ember kötődik a lakcíméhez” – mondta. A kötődés mellett valószínűleg már egy megszokás is kialakult nála, ugyanis negyven éve lakik ugyanabban a lakásban, nem is hajlandó megjegyezni az új lakcímét. Azt mondta, ha negyven éve földszintiként árulták volna a lakását, valószínűleg meg se nézte volna, ugyanis nem akart földszinti lakást. És ez nem is fedi a valóságot, több mint tíz lépcsőfokot kell felmenni a lakásáig.

A Terézvárosi Önkormányzat szerint nem Éva volt az egyetlen, aki ragaszkodott a lakcíméhez. Mások is azt mondták, hogy nem fogják kicseréltetni a lakcímkártyájukat. „Mi mindenkit tájékoztattunk arról, hogy a lakcímkártya cseréjének elmulasztása gondot fog okozni a későbbiekben” – írta az önkormányzat.

Azért a történet végére maradt egy pozitívum is: Évánál végül a kötelező kéményellenőrzést elvégezték, és a történtek miatt csak minimális büntetést kellett fizetnie.

A cikk szereplőjének nevét a kérésére megváltoztattuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!