Magyarországon novemberben jelent meg az új koronavírus-variáns, januárra már le is nyomta a többit

2024. február 3. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is dominánssá vált a SARS-CoV-2 JN.1 variánsa, ami világszerte már a legelterjedtebb – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Központ szennyvízvizsgálatából. Úgy általában stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de január első hetében már a JN.1 variáns volt a domináns.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja novemberi mintákban már megtalálta a variánst, tehát a JN.1 nagyjából másfél hónap alatt nyomta le az akkori leggyakoribb változatot, az Eg.5-öt.

A különböző variánsok előfordulási aránya 2023 szeptembere és decembere között. Az ábrán még nem szerepelnek a januári adatok – Ábra: Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ
A különböző variánsok előfordulási aránya 2023 szeptembere és decembere között. Az ábrán még nem szerepelnek a januári adatok – Ábra: Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ

A globális adatokból látható, hogy a JN.1 nagyon hatékonyan terjed, nagyon fertőző, így a kutatók a Covid-19 járványos terjedésének növekedésére számítanak.

Az Egyesült Államokban szintén januárban lett domináns a JN.1. Az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ, a CDC szerint ez a variáns sem okoz súlyosabb szövődményeket, mint a korábbi változatok, tünetei pedig megegyeznek az előző variánsok által okozottakéval, így az érintetteknél láz, hidegrázás, köhögés, izomfájdalom, légszomj, torokfájás, fejfájás, fáradtság, ízlelés- és szaglásvesztés is előfordulhat.

Ősszel az EG.5 (Eris) és a BA.2.86 (Pirola) voltak a legjelentősebb variánsok, világszerte ez okozták a legtöbb új fertőzést. Magyarországon az előbbit augusztus végén azonosították, utóbbi hazai megjelenéséről nincs hivatalos adat. Az utóbbi hónapokban leginkább terjedő variánsok közeli rokonai annak az XBB.1.5-nek, amelyhez a legfrissebb vakcinákat adaptálták – és amelyet szeptember 11-én azonosítottak Magyarországon is, csak épp elfelejtették ezt közölni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!