Már szeptemberben azonosították itthon a legújabb koronavírus-variánst, csak elfelejtették közölni

Legfontosabb

2023. december 14. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember 11-én azonosította Magyarországon az XBB.1.5 koronavírus-variánst – derül ki egy november végi közbeszerzési dokumentumból, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos olyan részleteket árult el a hazai vakcinakészletekről, amelyeket még kifejezetten erre irányuló kérdésre sem szoktak közölni.

Az XBB.1.5 az utóbbi hónapok legjelentősebb variánsa, világszerte ez okozta ősszel a legtöbb új fertőzést, és jelenleg is az ezzel rokon vírusváltozatok okoznak megbetegedéseket. Borítékolható volt, hogy Magyarországon is megjelent, erről a koronavírus monitorozásáért felelős járványügyi hatóság mégsem közölt eddig semmilyen információt: a honlapjukon a legutóbbi kapcsolódó hír egy előző variáns, az EG.5 (avagy Eris) azonosítása volt, augusztus 25-én.

Az XBB.1.5 magyarországi azonosítása abból a dokumentumból derül ki, amelyben Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekszik igazolni, hogy miért van szükség sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát, amelyeket a gyártó már épp az XBB.1.5-höz adaptált, hogy az eredeti vakcinaváltozatnál nagyobb védelmet nyújtson a jelenleg terjedű vírusvariánsok ellen is. A közbeszerzési iratokból több olyan információ is kiderül, amelyeket az NNGYK eddig nem volt hajlandó közölni a nyilvánossággal. Innen tudtuk meg azt is, hogy bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt, valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlását tervezi a kormány, és még ez sem valósult meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!