Az Egyesült Államokban már a covidos esetek legnagyobb százalékát a JN.1 variáns okozza

2024. január 30. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is a JN.1 variáns a legelterjedtebb a Covid-variánsok közül – közölte a közelmúltban az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ, a CDC alapján a Reuters. Bő egy héttel ezelőtti adataik szerint az Amerikában előforduló esetek kb. 85,7 százalékáért a JN.1 volt felelős.

A CDC szerint ez a variáns sem okoz súlyosabb szövődményeket, mint a korábbi változatok, tünetei pedig megegyeznek az előző variánsok által okozottakéval, így az érintetteknél láz, hidegrázás, köhögés, izomfájdalom, légszomj, torokfájás, fejfájás, fáradtság, ízlelés- és szaglásvesztés is előfordulhat, írja az npr.org.

Ősszel az EG.5 (Eris) és a BA.2.86 (Pirola) voltak a legjelentősebb variánsok, világszerte ez okozták a legtöbb új fertőzést. Magyarországon az előbbit augusztus végén azonosították, utóbbi hazai megjelenéséről nincs hivatalos adat. Az utóbbi hónapokban leginkább terjedő variánsok közeli rokonai annak az XBB.1.5-nek, amelyhez a legfrissebb vakcinákat adaptálták – és amelyet szeptember 11-én azonosítottak Magyarországon is, csak épp elfelejtették ezt közölni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!