Menjenek a sivatagba akkumulátorgyárat építeni! – Sóskút után Tárnokon tartottak lakossági fórumot

2024. február 1. – 00:43

Menjenek a sivatagba akkumulátorgyárat építeni! – Sóskút után Tárnokon tartottak lakossági fórumot
Csőzik László, Érd polgármestere – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva


„Menjenek a sivatagba, építsenek ott akkumulátorgyárakat, ne itt, ahol lakosok vannak!” – mondta egy tárnoki férfi szerda este a Heinrich Antal Házban, ahol lakossági fórumot tartottak a település közelében épülő akkumulátorfeldolgozó üzem miatt. Az ott élők attól tartanak, hogy a gyár megmérgezi a levegőt, a vizet, a talajt, a kutak és patakok pedig kiszáradnak. Több felszólaló szerint a megoldás az lehetne, ha megváltoztatnák a helyi építési szabályzatot, és megtiltanák, hogy veszélyes hulladékkal foglalkozó gyár épülhessen oda.

Lukács László, Tárnok független polgármestere a fórum elején azt mondta: a rendezvényre meghívták a beruházó, a szlovén tulajdonú Andrada képviselőit is, de a cég elutasította a meghívást. A település vezetője bejelentette, hogy sikerült megszerezniük az Alsózsolcán (ahova eredetileg tervezték a gyárat) élő civilektől egy dokumentumot, amiből az is kiderül, hogy az akkufeldolgozóban zárt rendszerben dolgoznák fel az akkumulátorgyártás során keletkezett hulladékot.

Lukács László szerint a legfelháborítóbb az egészben az, hogy

a mai napig nem tisztázott, hogy valóban azt a gyárat akarják-e a település határában üzemeltetni, amit Alsózsolcáról elzavartak.

„Mi csak ezt feltételezzük innen-onnan csöpögtetett információkból” – mondta a polgármester, majd hozzátette: a feldolgozó azért sem lenne veszélytelen, mert az egykori Orion gyár épülete nem alkalmas arra, hogy akkumulátor-feldolgozóként üzemeljen.

Lukács László, Tárnok polgármestere – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Lukács László, Tárnok polgármestere – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A 2019-ben ellenzéki támogatással megválasztott, párton kívüli érdi polgármester, Csőzik László szerint ezt a zárt rendszert – ami elvileg megakadályozná, hogy a szennyező anyagok kikerüljenek – máshol még nem használták.

„Az a mérnöki iroda, amelyik a bátonyterenyei és szigetszentmiklósi akkumulátorgyárakat tervezte, megerősítette, hogy ezt a rendszert most próbálják ki először nálunk. Mi leszünk a kísérleti nyulak.”

A Bátonyterenyén történt baleseteket és a szigetszentmiklósi haláleseteket emlegette fel egy nyugdíjas férfi is, aki arra volt kíváncsi, mégis hogyan fogják szakszerűen működtetni az üzemet, és hogyan fogják megóvni az embereket az akkufeldolgozó káros hatásaitól. „Kérdezem Orbán Viktort, hogy miért nem Hatvanpusztán építette meg ezeket az akkumulátorgyáraknak nevezett tákolmányokat? Miért akarják ránk sózni?”

„Mi két éve küzdünk azért, hogy nyithassunk egy bölcsődét, és minden előírásnak megfeleljünk. Ez az üzem pedig gomba módjára kinő a földből, és engedélyt is kap”

– mondta egy tárnoki nő, aki szerint megdöbbentő, hogy a szlovén gyár ilyen gyorsan zöld utat kapott. A lakosok közül egyébként sokan hisznek abban, hogy Érd, Tárnok, Sóskút és Pusztazámor összefogása célra vezethet, csak pontosan nem tudják, mit tehetnének azért, hogy megakadályozzák a beruházást. „Beszélünk arról, hogy miért nem jó, de arról nem esik szó, hogy mi lakosok mit tudunk tenni azért, hogy ne települjön ide az akkumulátorgyár. Arról nincs szó, hogyan tudjuk támogatni az összefogást” – fogalmazta meg egy tárnoki lakos.

Többen felvetették annak az ötletét is, hogy a helyi építési szabályzat módosításával lehetne megakadályozni az Andrada tervét. „Egy cég akkor jöhet a településre, ha megfelel ennek a szabályzatnak. Tárnok szabályzatában nincs kizárva, hogy veszélyes hulladékokkal és azok kezelésével foglalkozó cég jöhessen ide” – mondta egy helyi férfi. Lukács László polgármester erre azt válaszolta, hogy a szabályzatot utoljára 2017-ben módosították, az elmúlt öt évben pedig azon dolgoztak, hogy megváltoztassák, de a folyamatosan változó szabályrendszerben ez nem egyszerű.

Tárnok szomszédos Sóskúttal, ahol kedd estére szerveztek zárt körű lakossági fórumot az iskola tornatermében szintén az akkufeldolgozó miatt. Ott eleve zárt körű rendezvényt hirdettek meg, amelyre csak a sóskúti lakcímkártyával rendelkező helyieket akarták beengedni. A helyszínen jelen volt Sóskút polgármestere és a szlovén cég képviselője is.

Az esemény azonban még a kezdés előtt botrányba fulladt, miután a helyszínen tüntetők, köztük az LMP, az MSZP, a Momentum, a Mi Hazánk országgyűlési képviselői, szimpatizánsai, és a szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai is megjelentek. Az utóbbi csoport arrébb lökte a biztonsági őrt, amivel megszűnt az akadály az emberek előtt. Az iskolában aztán a mozgalom tagjai azt skandálták, hogy „hazaárulók!” és „mondjon le!”. Ezután König Ferenc sóskúti polgármester lefújta a tájékoztatót, és rendőri kísérettel távozott a helyszínről. Mint utóbb kiderült, a Mi Hazánk hívta a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjait a sóskúti rendezvényre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az érdi polgármester szerint a Sóskúton történteket „nem szabad a helyiek nyakába varrni.” Csőzik László szerint az történhetett, hogy

egyszerűen kész tények elé állították König Ferenc polgármestert, és „lenyomták a helyi képviselő-testület torkán a beruházást”.

A pusztazámori polgármester szerint a sóskúti fórum „egy kulturálatlan tiltakozás volt”. „Ez a magyar valóság” – tette hozzá Pátrovics Benedek, aki szerint ott akarták bejelenteni, hogy a sóskúti önkormányzat két képviselője népszavazást kezdeményezett az akkufeldolgozó ügyében. Ezt a hírt egyébként a tárnoki lakossági fórumon részt vevő sóskúti lakosok is megerősítették.

Sóskútról érkezett Mészáros József is, aki szerint lassan már élhetetlen a helyzet a településen: „van olyan, amikor már lehetetlen közlekedni, akkora a forgalom az akkufeldolgozó miatt.” Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs kommunikáció a sóskúti önkormányzat és az ott élők között, és azt sem tartja kizártnak, hogy a kedd esti fórum nem véletlen alakult úgy, ahogy. „Lehet, az volt a cél, hogy nagy káosz legyen, és ne kelljen tájékoztatni senkit.”

Videós beszámolónk a sóskúti eseményekről itt nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!