A Mi Hazánk hívta meg a szélsőjobboldali mozgalmat a sóskúti lakossági fórumra

2024. január 31. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül vízigényes és környezetterhelő tevékenységet kíván végezni a szlovén tulajdonú cég Sóskúton, ráadásul erről nem is tájékoztatták érdemben a helyi lakosságot, ezért hívta meg a Mi Hazánk a párthoz köthető szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjait a keddi, dulakodásba fordult lakossági fórumra – közölte a Telex megkeresésére a párt. Ezen részt vett Bartha Barna, a Mi Hazánk Pest Vármegyei elnöke is, írták. Ő korábban egyébként a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjét vezette, amíg egy – a párt szerinti kommunikációs hiba – nyilatkozat után le nem kellett mondania erről a posztról.

A sóskúti ügyhöz a Mi Hazánk hozzátette, hogy

„a Kft.-nek nem csak veszélyeshulladék-feldolgozásra, de a szintén veszélyes és vízigényes akkumulátorgyártásra is van engedélye, tehát a jövőben erre is lehet számítani. Határozott álláspontunk, hogy nem lehetünk akkumulátorgyár nagyhatalom, elvárjuk, hogy ne tegyék hazánkat veszélyeshulladék-feldolgozó és tároló telephellyé!”

Videóban is beszámoltunk arról, hogy kedden botrányba fulladt az addigra még el sem kezdődött lakossági tájékoztató, amit Sóskút polgármestere, König Ferenc és az Andrada cég részvételével tartottak volna meg. A tájékoztatót eredetileg csak sóskúti lakosoknak hirdették meg, de az esemény előtt a helyszínen megjelentek a környező települések lakói, az MSZP, a Momentum, az LMP országgyűlési képviselői, a Mi Hazánk aktivistái, illetve a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai is.

Az utóbbi csoportból többen arrébb lökték a biztonsági őrt, amivel megszűnt az akadály az emberek előtt. A mozgalom több tagja azt skandálta, hogy „hazaárulók!” és „mondjon le!”, amin a polgármester láthatóan meg volt döbbenve. König Ferenc ezek után úgy döntött, hogy lefújja a tájékoztatót.

A szlovén tulajdonú Andrada Sóskúton tervezi felépíteni azt az akkufeldolgozó üzemet, amit Alsózsolcán nem sikerült, ugyanis a cég ott is hasonló ellenállásba ütközött egy nyilvános tájékoztatón. A szlovén cég sajótközleményt adott ki a történtek után. Ebben egyebek mellett azt írták, hogy „a sóskúti lakosokkal való békés párbeszédet lehetetlenné tették a településen kívülről érkező tüntetők, akik betörtek a helyi iskola tornatermében tartott lakossági fórumra kedd este. A polgármestert, a helyi önkormányzat képviselőit, valamint az Andrada képviselőit több atrocitás érte, és nem tudták megtartani tájékoztatójukat Sóskút békés helyi lakosai számára.” A vállalat és Sóskút képviselői állítólag ezután is nyitottak a békés párbeszédre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!