Bahreini barátja várta a Kárpátaljáról hazaérkező Szijjártó Pétert Dunakeszin

2024. január 30. – 05:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú munkanapja volt Szijjártó Péternek hétfőn. Reggel helikopterrel utazott a kárpátaljai Ungvárra. Először a Kálvária temetőbe látogatott el Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, majd a háború kezdete óta először tárgyalt hivatalosan a magyar és az ukrán külügyminiszter.

Hétfő este nyolckor még arról osztottak meg képet Szijjártó Facebook-oldalán, hogy köszönetet mondott a Terrorelhárítási Központ vezetőjének, Hajdu Jánosnak, amiért biztosították az ukrajnai útját.

Dunakeszi otthonában aztán este nem a családja vagy – mint a születésnapján – Dzsudzsák Balázs focista fogadta, hanem egy másik barátja. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Abdullatif al-Zajani bahreini külügyminiszter várta Dunakeszin, akivel új fejezetet írtak a város történetében.„Minden bizonnyal Abdullatif barátom az első bahreini külügyminiszter, akit Dunakeszin köszönthettünk.”

Abdullatif al-Zajani legutóbb tavaly januárban járt Magyarországon, akkor Budapesten fogadta őt Szijjártó. A minisztérium közleménye szerint az volt az első alkalom, hogy bahreini külügyminiszter látogatott Magyarországra.

Szijjártó ki is tüntette rögtön a barátját a Magyar Érdemrend középkeresztjével. A kitüntetést azzal indokolta, hogy Bahrein az ő közvetítésével bocsátotta rendelkezésre a koronavírus-járvány idején a kínai Sinopharm-vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációját. „Azt szokták mondani, hogy az igazi barát a bajban ismerszik meg. Amikor igazán bajban voltunk, akkor megtudtuk, hogy kik az igazi barátaink: Bahrein királyság külügyminiszterének segítsége nélkül, emberek tízezreinek, százezreinek az élete maradt volna veszélyben, ki tudja, milyen kimenetellel abban az időszakban” – fogalmazott Szijjártó.

A két ország között ezenkívül energetikai együttműködés is van. A Mol két technológiával jelenik meg a közel-keleti ország piacán, ami Szijjártó szerint azért is fontos, mert a magyar vállalat így jó pozíciókat szerezhet a világ olajkitermelésében meghatározó régióban.

Februárban Novák Katalin is elutazott Bahreinbe, ahova több üzletember is elkísérte. Köztük volt például Világi Oszkár, a Mol felső vezetésének tagja, egyben a Slovnaft szlovák olajipari cég vezetője.

Nem ez volt Dunakeszi első nagy napja a magyar diplomáciában. Tavaly februárban Szijjártó minszki látogatása után a kirgiz barátja várta a Pest vármegyei városban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!