Novák Katalin Bahreinbe látogatott, fontos üzleti megállapodáson is dolgozik a delegációja

2023. február 16. – 15:54

Novák Katalin Bahreinbe látogatott, fontos üzleti megállapodáson is dolgozik a delegációja
Hamad bin Isza Ál Halifa sejk, Bahrein királya fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt El-Manámában 2023. február 16-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A bahreini sajtó már több tudósítást is közölt a látogatásról.

A bahreini sajtó beszámolói szerint Novák Katalin magyar köztársasági elnök szerda este Bahreinbe érkezett. Úgy tudjuk, hogy a 3 napos hivatalos látogatás során Novák Katalin találkozik Hamad bahreini királlyal és Szalmán koronaherceggel is. Magyar idő szerint csütörtök 13 órakor találkozott a Bahreini Gazdasági Bizottsággal.

Bahrein 1,5 milliós kisebb olajállam, amely a térség más országaihoz képest sokkal kozmopolitább, jobban támogatja a nyugati típusú modernizációt.

Aki arab nyelven olvasna az útról, itt és itt is talál beszámolókat.

A látogatás előzménye, hogy Abdel-Latif az-Zajáni bahreini külügyminiszter január végén Magyarországon járt, ezzel ő volt az első hivatalban levő bahreini külügyminiszter, aki eljött Magyarországra. Szijjártó Péterrel egyeztetett, aki ki is tüntette.

A KKM akkori közleménye szerint

az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött.

Magyarország azt is hangsúlyozta, hogy Bahrein is azon arab államok között volt, amelyek az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében normalizálták a kapcsolataikat Izraellel.

A mostani látogatásra Novák Katalint több üzletember is elkísérte, például Világi Oszkár, a Mol felsővezetésének tagja, egyben a Slovnaft szlovák olajipari cég vezetője. Úgy tudjuk, hogy ennek az az oka, hogy 2022-ben a magyar-bahreini gazdasági vegyes bizottság első ülésén megállapodás született az energetikai együttműködés előkészítéséről. Ennek keretében a Mol arról tárgyal, hogy két technológiával jelenhet meg a közel-keleti ország piacán, ami azért is fontos, mert a magyar vállalat így jó pozíciókat szerezhet a világ olajkitermelésében meghatározó régiójában.

Az egyik együttműködés egy olyan speciális technológia, amely egy vegyi anyag befecskendezésével további, a kőzetek között megbújó szénhidrogén kitermelését segíti elő, a második pedig a Mol zalaegerszegi gumibitumengyárának „exportálása”.

Menetközben Steiner Attila energiaügyi államtitkár is bejelentette, hogy a Mol és két bahreini vállalat között két megállapodás is született.

Bahrein a térség talán kevésbé ismert állama, amely egyszerre ápol jó kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal. Amikor Irak lerohanta Kuvaitot, Bahrein nagyon határozottan elítélte az agressziót, Kuvait felszabadítása után pedig Bahrein és az Egyesült Államok 1991 októberében tíz évre szóló megállapodást írt alá, amely lehetővé tette az amerikai erők számára a hozzáférést a bahreini létesítményekhez. 1995 júliusában a Perzsa – öbölben létrehozták az Egyesült Államok 5. flottáját, amelynek központja Manamában, Bahrein fővárosában található, ez az amerikai hadsereg legfontosabb hídfőállása a térségben. 2003-ban George W. Bush amerikai elnök Bahreint a NATO-n kívüli legfőbb szövetségessé nyilvánította.

A magyar-bahreini gazdasági kapcsolatokról eddig sokat nem lehetett hallani, de érdekes magyar vonatkozású kapcsolat, hogy Szőke Gábor Miklós szobrász már egy nagyszabású lószoborral dolgozott a bahreini hercegnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!