Nem az a célunk, hogy valamit elrontsunk – az országos főépítész a mini-Dubajról

2024. január 30. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elhamarkodott és nem feltétlenül jó irány még arról beszélni az országos főépítész szerint, hogy milyen magas lesz egy-két épület a Rákosrendezőre tervezett, mini-Dubaj néven elhíresült gigaberuházás után. A hírek szerint akár 240 méteres torony is épülhet a Hősök terétől nem messze, de egy épületnél nem önmagában a magasság számít az államtitkár szerint.

„Érdekes jelenség, mikor a főváros maga készít terveket, és attól aztán megretten. A beruházással kapcsolatban nincsenek még konkrét tervek, mi egy fejlesztési víziót tettünk le az asztalra” – mondta a Hvg360-nak adott interjúban Lánszki Regő államtitkár, miután a főváros lemodellezte, hogyan nézne ki Budapest látképe a mini-Dubajjal.

A beruházó vagy az építési és közlekedési minisztérium még nem készített látványtervet sem, egyelőre a kormányközi megállapodás aláírását várják. Lánszki szerint ugyanakkor a decemberben elfogadott építészeti törvényben alapelvi szinten rögzítették, hogy csak a városhoz illeszkedő épület jöhet létre.

„Nem az a célunk, hogy valamit elrontsunk, hanem az, hogy olyan épületeket hozzunk létre, ami méltó a helyszínhez. Én ilyen szempontból nem félek”

– fogalmazott az országos főépítész.

Az egész terület képét az fogja meghatározni szerinte, hogy mik a magasságok, mennyire jellegzetes egy-két épület, és azok hogyan viszonyulnak a többihez. „Folyamatosan vizsgálni kell, hogy a Várból, a Gellért-hegyről vagy akár a Hősök teréről hogyan alakul a látkép, de még egyszer mondom, rossz irány az az elrettentés, hogy valaki félelemből berajzol néhány, photoshoppal odahamisított, más országokból vett felhőkarcolót.”

Egy épületnél azonban nem önmagában a magasság számít Lánszki szerint, hanem az, hogy annak milyen a megjelenése, illeszkedése. „Rákosrendezőn nagyobb zöldterület lesz, mint maga az Eiffel-torony mellett található Mars mező.”

Arról is beszélt az országos főépítész, hogy Budapestnek sok gazdátlan és fejlesztésre váró területe van. Ilyen az Óbudai Gázgyár, a Népsziget vagy a Hajógyári-sziget, de a Rákosrendező a maga 130 hektárjával meghatározó. „Nagyobb, mint a Népliget vagy a Margitsziget, és háromszor akkora, mint a Vatikán.” Rákosrendezőt hívhatjuk koronaékszernek is Lánszki szerint, de ő inkább egy olyan egységes városfejlesztési projektnek tartja, ami meghatározza a következő ötven-száz évet.

Márpedig az elmúlt százötven évben nagyon kevés ilyet láttunk. „Most megvan rá a lehetőség. Budapest nem szembesül a túlnépesedés vagy beköltözés problémájával, de a barnamezős területek felhasználásával lehetőséget teremtünk a fejlesztésre.” Azt nem tudta megmondani a főépítész, hogy mennyi idő alatt épülhet meg a beruházás. „Néhány évtől akár 10 éves időtartamra is kiterjedhet, de mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb lehessen használni a területet.”

A mini-Dubajként, illetve Lázár János megfogalmazásában már maxi-Dubajként elhíresült városnegyedről a kormány tavaly kezdett el tárgyalni egy dubaji üzletemberrel. A világ legmagasabb épületének számító 828 méteres Burdzs Kalifát is felépítő Mohamed Alabbar irodákat és luxuslakásokat álmodott meg az 1,3 millió négyzetméteres (130 hektár) barnamezős területre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!