Nemi kvótát vezet be a Momentum a saját listáin 2026-tól

2024. január 29. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum a vasárnapi küldöttgyűlésén nagy többséggel elfogadta, hogy a párt országos elnökségében és a párt saját listáin 2026-tól nemi kvótát alkalmaz a tisztújítások és listaállítások esetén – olvasható a párt közleményében. Azt írják, hogy az elnökségben és a listaállítások esetén a pozíciók 30%-a lesz biztosított a kisebbségben lévő nem, jelen állapot szerint a nők számára. Emellett a listaállításaiknál a cipzárelvet is alkalmazzák majd, ez alapján két azonos nemű jelöltet egy ellentétes neműnek kell majd követnie.

A döntésről Donáth Anna, a Momentum vasárnap megválasztott elnöke a Facebookon azt írta, szeretnék, ha sokkal több nő lépne be a politikába és vállalna politikai szerepet.

A Momentum rendkívüli tisztújításán vasárnap nem történt meglepetés, ahogy az várható volt, verseny nélkül elnöknek választották az egyedüli jelöltként induló Donáthot, aki visszatérését azzal indokolta, hogy meg kell újítani az ellenzéket. A tisztújítás után liberális programot hirdetett Donáth, és arról beszélt, a Momentum feladata, hogy megszervezze a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket.

Szokatlan módon az indulása bejelentésekor azt is megnevezte, hogy kiket kíván az elnökségben látni. A decemberben lemondott elnökségből egyedül Cseh Katalin EP-képviselőre számít Donáth az új csapatban. Az új elnök javaslatára több olyan szereplő is bekerült az új elnökségbe, akik a Momentum alapításánál és NOlimpia-kampányban lettek országosan ismertek: Orosz Anna és Hajnal Miklós, a párt újbudai, illetve hegyvidéki egyéni országgyűlési képviselője, valamint Soproni Tamás terézvárosi polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!