Magyar Kórházszövetség elnöke: Sajnos tudomásul kell venni, hogy a szolgáltatások hozzáférhetősége valamelyest romlik

2024. január 27. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Népszavának Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke és a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az interjúból többek között kiderül, hogy hiába rugdossa ki a kormány a kórházigazgatókat, attól még nem lesz több pénz és munkaerő. Velkey elmondása szerint hozzá kell ahhoz szokni, hogy nem fogunk úgy hozzáférni az orvosi ellátásokhoz, ahogy korábban.

Velkey az interjúban kitért arra, hogy decemberben egy sor kórházigazgatót váltott le a kormány, ami azért nem volt túl jó döntés, mert pont ebben az időszakban vannak a kórházaknak olyan év végi-év eleji fontos teendői, amelyet megnehezít, ha új a főigazgató, vagy még meg sem találták az utódot. Azt is kiemelte, hogy ugyan sok helyen azért váltottak igazgatót, mert már nagyon idősek voltak, máshol viszont most sem tudni, mivel érvelték meg a váltást.

A kórházak egyre magasabb adósságáról azt mondta, hogy a gazdasági válság, az energiaárak és az infláció miatt állt elő ez a helyzet, mert ugyan kompenzálták a kórházakat a megnövekedett energiaköltségek miatt (bár Velkey szerint túl későn), a dologi kiadások rendezése azóta sem történt meg, tehát sokkal többet fizetnek a kórházak gyógyszerért, injekciós tűért vagy ételért.

Ezen kívül az alulfinanszírozottság és a munkaerőhiány is komoly gondot okoz:

„Azok a kórházak, ahol rosszul finanszírozott szakmák vannak, ha jól végzik a dolgukat, egyre jobban eladósodnak. Az eladósodást úgy csökkenthetnék, ha nem fogadnának beteget, de ezt nem tehetik meg szakmai és etikai okból”

– mutat rá az egész helyzet abszurdumára Velkey, és hozzáteszi, hogy más intézményekben meg olyan ellátásokat finanszíroznak túl az ilyen-olyan lobbierők miatt, ahol kevés a beteg. Mint kiderült, az általa vezetett Bethesda Gyermekkórház is túllépte a kapacitáskereteit a túl sok beteg miatt, ezért rengeteg olyan gyógyításuk volt, amit nem fizetett ki az egészségbiztosító. Más helyeken pedig az okoz gondot, hogy nem tudják kihasználni a kapacitást, mert egyszerűen nincs elég orvos vagy ápoló. „(…) Korábbi adatgyűjtésekből ismert, még ha azok nem is voltak teljes körűek, hogy az orvosi eljárások, beavatkozások költségei nagy többségükben meghaladják, sokszor jelentősen túllépik azokat az összegeket, amiket azokért a biztosító fizet...”

Velkey az interjúban többek között még kitér arra is, hogy az egész világon sokat kell várni a protézisműtétekre, és ez Magyarországra is igaz. „Sajnos tudomásul kell venni, hogy a szolgáltatások hozzáférhetősége valamelyest romlik” – mondja, és hozzáteszi, hogy rendszerszinten nem várható javulás a kórházi ellátás színvonalában, amíg nem becsülik meg az ápolókat. Ez az oka a hosszú várólistáknak, hiszen nincs elég műtősnő, aneszteziológus asszisztens és intenzív ápoló itthon, nem vonzó a szakma, és ha esetleg legalább a pályaelhagyást meg lehet állítani, rövid időn belül nem lesz változás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!