Budaörs saját pénzén, Törökbálinttal közösen üzemeltetné tovább a háziorvosi ügyeletet

2024. január 27. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Budaörs városa a saját pénzén, a szomszédos Törökbálinttal közösen üzemeltetné tovább a háziorvosi ügyeletét – számolt be erről az RTL Híradója.

Február 1-jétől Pest és Fejér vármegyében is bevezetik az új alapellátási ügyeletet, ezzel szinte teljessé válik az új ügyeleti rendszer országos hálózata. Budapesten várhatóan a nyáron lép majd életbe az új rendszer. Pest vármegyében több települést hátrányosan érint az átalakítást. Például Pomázon megszűnik az ügyelet, és ehelyett majd Pilisvörösvárra vagy Szentendrére kell utazni háziorvoshoz, a gyerekorvosi ügyelet pedig még ennél is messzebb, a 40 kilométerre lévő Vácra kerül át.

Hasonló helyzetben van Budaörs, ahol az önkormányzat több mint húsz éve üzemelteti a saját háziorvosi ügyeletét. A tervek szerint jövő hét csütörtöktől a budaörsieknek ügyeleti időben Budakeszire vagy Érdre kell majd átutazniuk orvosi ellátásért. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester szerint nonszensz, hogy egy 30 ezres településen nem lehet majd helyben ügyeleti ellátást kapni.

„Budaörs önkormányzata Törökbálinttal közösen minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a 24 órás gyermek- és felnőttorvosi ellátást. Bár a jogszabályi keretek egyelőre nem tisztázottak, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk az itt élők maga színvonalú egészségügyi ellátása érdekében” – írta Budaörs város Facebook-oldala.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy az új ügyeleti rendszert részletes elemzés után tervezték meg, de hozzátette, hogy „szükség esetén módosítások történhetnek”.

Az új ügyelet bevezetéséről, a lehetséges problémákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!