Atv.hu: A sok utazás és a kevés pénz miatt sem vonzó a háziorvosoknak az ügyelet

2024. január 17. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

A sürgősségi ellátástól való félelem és az akár 40-50 kilométeres utazás mellett azért is lehet, hogy sokkal kevesebb háziorvos vállalja az új ügyeleti rendszert, mint amire az államtitkárság számított, mert a körülményekhez képest viszonylag kevés pénzt is kapnának érte – írja az atv.hu.

Néhány napja derült ki, hogy február 1-jével Pomázon is megszűnik a térség több más települését is ellátó háziorvosi ügyelet az országos egészségügyi rendszer átalakítása miatt. Leidinger István, Pomáz polgármestere elmondta, értetlenül áll a döntés előtt, mert szerinte a településen évek óta jól működik az ügyelet.

A probléma persze valószínűleg nem az eddigi működéssel van, hanem azzal, hogy a polgármester két olyan orvosról tud, akik alighanem az országos egészségügyi rendszer átalakítása miatt nem vállalták az ügyeletet. Egyikük áprilistól Németországba megy dolgozni, másikuk pedig magánügyeletet nyit a városban, így az eddig Pomázhoz tartozó emberek Pilisvörösvárhoz illetve Szentendréhez kerülnek.

Az ügyeletes gyerekorvosért Pomáztól 40 kilométert kell majd utazni Vácra, vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba.

Dr. Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint a háttérben az állhat, hogy a legtöbben úgy érzik, nem felkészültek a sürgősségi betegellátásra, amit nagyon sokszor igazolt már az, hogy az Országos Mentőszolgálat irányító csoportja olyan sürgősségi esetekhez is küldött ki háziorvost, amely valójában mentőket igényelt volna.

Ehhez jön még hozzá az is, hogy az ügyelethez sok esetben viszonylag sokat kellene utazni, miközben az atv Híradójának információi szerint a praxisok óránként mindössze bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak.

Az új ügyeleti rendszer Budapesten várhatóan a nyáron lép majd életbe, de számos vármegye már a része, legutóbb tavaly októberben csatlakozott Heves, Tolna és Csongrád-Csanád. A rendszer bevezetéséről és a lehetséges problémákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!