Kong az ürességtől a parlament, de csak tizennégy ellenzéki képviselő kapott büntetést hiányzás miatt

Legfontosabb

2024. január 23. – 10:26

Kong az ürességtől a parlament, de csak tizennégy ellenzéki képviselő kapott büntetést hiányzás miatt
Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén, 2022. február 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlési képviselőknek elvileg kötelező részt venniük a szavazásokon, a hiányzókat akár pénzbüntetéssel is sújthatja Kövér László. Bár gyakran üres parlament, a házelnök eddig csak tizennégy képviselő fizetését csökkentette hiányzás miatt a jelenlegi parlamenti ciklusban. Az alakuló ülés után majdnem az összes DK-s képviselőt megbüntette a házelnök, Hadházynak pedig kétszer sem nézte el a hiányzást. Fegyelmi büntetésből jóval kevesebbet szabott ki Kövér, mint korábban, a „törvénytelen kormány” és a „cigánybűnözés” kifejezéseket azonban nem tolerálta.

„Valami perverz vágytól vezérelve Kövér László nagyon látni akar engem az ócska színházának gombnyomogatós előadásain” – ezt írta Hadházy Ákos, miután az Országgyűlés elnöke decemberben levélben értesítette arról, hogy a sok hiányzás miatt levonnak a novemberi képviselői tiszteletdíjából nettó 650 ezer forintot.

Hadházy szerint a mostani „bűne” az volt, hogy az egyik novemberi szavazás helyett egy pécsi bírósági tárgyalásra ment el. Kövér először igazolást kért a pécsi bíróságtól, hogy a képviselő tényleg részt vett-e a tárgyaláson, ám végül nem fogadta el a bíró igazolását, és megbüntette Hadházyt.

A házszabály szerint a képviselők a parlamenti vitákról hiányozhatnak, de a szavazásokon kötelező ott lenniük. Ha a képviselő egy hónapban a napirendi javaslatban szereplő szavazások több mint negyedén nem vesz részt, a frakcióvezetőnek kell igazolnia a hiányzását. Ha ezt a frakcióvezető valamilyen okból nem teszi meg, vagy az igazolást nem a házszabályban előírt módon és határidőre adja be a házelnöknek, a hiányzás mértékével megegyezően csökkentik a képviselő tiszteletdíját.

Hadházy egyik frakciónak sem tagja, független képviselőként neki közvetlenül Kövér Lászlót kell tájékoztatnia a távolmaradása okairól. Az igazolását ebben a parlamenti ciklusban már kétszer sem fogadta el a házelnök, derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Telex kért ki az Országgyűlés Hivatalától.

Először 2022 novemberében sújtott le a szigorú házelnök: Hadházy akkor a fizetése kétharmadát nem kapta meg. A bűne az volt, hogy két nap hiányzott a parlamentből, és a két napon így 39-szer nem nyomta meg a szavazógombot. „Az ő logikájuk szerint a kétórás munka kihagyása bruttó 950 ezer forint büntetést, azaz a tiszteletdíjam kétharmadát jelenti” – kommentálta a házelnöki döntést a képviselő. Ez azt jelenti szerinte, hogy

„a képviselők a fizetésük kétharmadát havi 2-4 óra munkáért kapják. Ez az én esetemben 470 ezres óradíjat jelentene (de én keresem a legkevesebbet)”.

Hadházy azt is írta, hogy az előző ciklusban nagyon gyakran nem volt ott a szavazásokon, mert szerinte a jelenlegi rendszerben képviselőként sokkal hasznosabb dolgokat tehet annál, „mintsem a gombnyomogatással eljátsszam a Fidesz kedvéért a parlamentáris demokráciát”. Úgy tűnik azonban, folytatta, „az idősödő autokrata egyre idegesebb: az elmúlt négy évben mindig elfogadta az igazolásomat, most viszont önkényesen megtagadta azt”.

Hadházy követői villámgyorsan összedobták a pénzt a képviselőnek, csakúgy, mint tavaly decemberben, amikor másodszor is megbüntette a házelnök a független képviselőt. Bár a vitáktól továbbra is távol marad, Hadházy azt ígérte, hogy ahogyan eddig, a jövőben is be fog járni bizonyos szavazásokra. „Ezzel együtt nem játszom el még Kövér kedvéért sem, hogy ez egy működő parlament: nem fogok továbbra sem kamuvitákban részt venni, semmire sem jó interpellációkat fogalmazni és továbbra sem fogok egyetlen fillért sem felvenni kamu-parlamentipozíciókért (például havi egy óra elfoglaltsággal járó bizottsági tagságot sem vállalok)”.

Tiltakoztak a DK képviselői, Kövér büntetett

Hadházy mellett a 2022-ben kezdődő parlamenti ciklusban a DK képviselőit is hiányzás miatt büntette meg Kövér László.

A DK képviselői az Országgyűlés alakuló ülésén vonultak ki a parlamenti bizottságok tisztségviselőinek megválasztásáról szóló szavazásról. A lapunknak küldött válaszukban azzal indokolták a távolmaradást, hogy a házelnök a parlamenti szokásjogot megsértve nem a frakciók létszámának arányában terjesztette be a parlament tisztségviselőire vonatkozó javaslatot, és a Mi Hazánkat erősen felülreprezentálta a többi ellenzéki párthoz képest. Az ellen is tiltakoztak a DK-s képviselők, hogy Kövér a harmincéves szokásjogot megsértve nem terjesztette elő a DK frakció által javasolt bizottsági tisztségviselőket sem.

A hiányzás miatt megbüntetett képviselők ebben a parlamenti ciklusban:

Képviselő neveSzámfejtési időszakÖsszeg
Arató Gergely (DK)2022. június853 027 Ft
Barkóczi Balázs (DK)2022. június842 496 Ft
Dávid Ferenc (DK)2022. június895 152 Ft
Gréczy Zsolt (DK)2022. június842 496 Ft
Gy. Németh Erzsébet (DK)2022. június1 032 058 Ft
Gyurcsány Ferenc (DK)2022. június1 105 776 Ft
Hadházy Ákos (független)2022. november934 219 Ft
Hadházy Ákos (független)2023. december898 361 Ft
Kálmán Olga (DK)2022. június842 496 Ft
Komáromi Zoltán (DK)2022. június842 496 Ft
Kordás László (DK)2022. június842 496 Ft
Sebián-Petrovszki László (DK)2022. június1 053 120 Ft
Vadai Ágnes (DK)2022. június926 746 Ft
Varga Zoltán (DK)2022. június1 084 714 Ft
Varju László (DK)2022. június1 084 714 Ft

A választáson közös listát állító hatpárti szövetség a népjóléti bizottság elnöki posztjára a DK-s Varju Lászlót javasolta, párttársát Arató Gergelyt pedig a jegyzői feladattal kívánták megbízni. Kövér László azonban szakítva az eddigi szokásjoggal nem fogadta el a pártok javaslatát.

A 24.hu cikke szerint azt kifogásolták a kormánypártok a házbizottsági ülésen, hogy a két DK-s politikus a választási kampányban többször is arról beszélt nyilvánosan: az Alaptörvényt egyszerű többséggel is meg lehet változtatni a kormányváltás után. Amikor Arató 2022 szeptemberében egy parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott: az ellenzék győzelme esetén „kukába dobják az alaptörvényt”, az elnöklő Kövér belé fojtotta a szót. „Eljutott arra a pontra – lehet, hogy provokáció hatására –, ami átlépi az alkotmányosság határát. Arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy ne lépje át a Büntető törvénykönyv tényállásainak határát. Amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni uszítás, és nem szeretném, ha szervezkedéssé fajulna” – mondta a házelnök.

A DK-s képviselők távolmaradását Gyurcsány Ferenc frakcióvezető igazolta, Kövér azonban nem fogadta azt el, és 13 képviselőt megbüntetett.

Kálmán Olga Facebook-oldalán azt írta, hogy az alakuló ülés egy részéről a politikai véleménynyilvánítás keretében vonultak ki a képviselők.

„Ők azt szerették volna, hogy ott üljünk, bólogassunk, szavazzunk és tegyünk úgy, mintha ez is csak egy normális hétköznap lenne egy normális parlamenti demokráciában

– fogalmazott bejegyzésében a DK képviselője. – Mi nem tettük meg ezt a szívességet, mert tartjuk magunkat ahhoz, amit a képviselői mandátumunk felvételekor mondtunk: ahol lehet, gyengíteni kell ezt a hatalmat, de legitimálni soha nem szabad.”

A legnagyobb büntetést Gyurcsány Ferenc kapta, a DK elnökének 2022. májusi tiszteletdíjából 1,1 millió forintot vontak le. Tizenhárom DK-s képviselőnek összességében 12,2 millió forintot nem utalt el az Országgyűlés Hivatala 2022 júniusában. A DK megkeresésünkre azt írta, a párt nem fizette ki a büntetést a képviselőknek, és gyűjtést sem indítottak számukra.

A törvénytelen kormány és a cigánybűnözés nem fér bele

Két képviselő kapott eddig fegyelmi büntetést Kövér Lászlótól ebben a parlamenti ciklusban, derült ki szintén azokból az adatokból, amiket az Országgyűlés Hivatala küldött a Telexnek. A DK-s Sebián-Petrovszki László képviselői tiszteletdíjából 3,95 milliót vontak le 2022 őszén, a Mi Hazánk-os Novák Előd fizetését pedig összesen 5,2 millió forinttal csökkentették tavaly ősszel.

Sebián-Petrovszkit azért büntette meg a házelnök, mert egy felszólalásában „törvénytelennek” nevezte a kormányt.

„Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét mindig erősebbnek tartja, mint az ország…”

– mondta a DK-s képviselő napirend előtti felszólalásában 2022. június 27-én. Kövér ennél a pontnál kikapcsolta Sebián-Petrovszki mikrofonját, és közölte, hogy a képviselő megsértette a házszabályi rendelkezéseket, ezért szankcióra számíthat.

Nem sokkal később meg is érkezett a büntetés: a képviselő kéthavi tiszteletdíját bukta el. Kövér indoklása szerint a magyar kormány törvényességének kétségbe vonása az Országgyűlés törvényességének, azon belül pedig minden egyes képviselő törvényes mandátumának megkérdőjelezését jelenti. „A házszabályi rendelkezések értelmében a képviselők az Országgyűlés ülésén kötelesek olyan magatartást tanúsítani, amely nem sérti az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamint más személyek, csoportok jogait sem.” A házelnök szerint Sebián-Petrovszki a korábbi figyelmeztetések ellenére használta a kirívóan sértő kifejezést, ezért döntött a pénzbüntetés mellett.

A DK szerint hiába garantálja a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot az Alaptörvény, és hiába védi maga az országgyűlési törvény is a képviselők véleményszabadságát, Kövér László a Ház „szájzár elvtársaként” önkényesen büntethet meg ellenzéki képviselőket a véleményük miatt. A párt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és azt szeretné elérni, hogy Strasbourgban is kimondják: Kövér senkit sem bírságolhat meg a politikai álláspontja és véleménye miatt.

A fegyelmivel büntetett képviselők a jelenlegi parlamenti ciklusban:

Képviselő neveSzámfejtési időszakBüntetés összege
Novák Előd (Mi Hazánk)2023. szeptember2 398 407 Ft
Novák Előd (Mi Hazánk)2023. október2 398 407 Ft
Novák Előd (Mi Hazánk)2023. november464 000 Ft
Sebián-Petrovszki László (DK)2022. szeptember1 774 600 Ft
Sebián-Petrovszki László (DK)2022. október1 774 600 Ft
Sebián-Petrovszki László (DK)2022. november400 000 Ft

A parlamenti ciklus eddigi legnagyobb, ötmillió forintos bírságát Novák Előd kapta a „cigánybűnözés” kifejezés említése miatt (kéthavi járandóságát bukta, ezért táblázatunkban több soron szerepel az összeg). A Mi Hazánk képviselője a Facebook önkényes tiltásairól és beavatkozásairól beszélt a parlamentben 2023 májusában.

„A Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözés elleni fellépésen át, az LMBTQP-felvonulások betiltásáig.”

Kövér László a büntetést azzal indokolta, hogy felszólalásában Novák „a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt” és a felszólalás további részében is „az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”. A házelnök szerint Novák korábban több felszólalásában és irományában is használta a cigánybűnözés kifejezést, ami miatt már számos alkalommal figyelmeztette. Az Alaptörvény kimondja, hogy „a véleménynyilvánítási jog gyakorlása nem irányulhat etnikai közösségek méltóságának megsértésére”, az országgyűlési törvény pedig felhatalmazza a házelnököt, hogy csökkentse annak a képviselőnek a tiszteletdíját, aki valamely etnikai közösséget kirívóan sértő kifejezést használ az Országgyűlésben.

Kövér javaslatát nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés, a Mi Hazánk mellett Novák korábbi pártja, a Jobbik szavazott csak nemmel. A képviselő Facebook-oldalán azt írta, a büntetés és Kövér László elvárása ellenére sem hajlandó „a régi SZDSZ-es találmánynak megfelelően megélhetési bűnözésnek nevezni a cig@nybűnözést, ahogy eltérő kultúrájúnak sem a kulturálatlan cigányokat, faji alapú kirekesztésnek a jogos szegregációt, pusztán részeges kocsmai szóváltásnak a gyilkos késeléseket”. A parlamenti jegyzőkönyvek szerint azonban a büntetés óta nem használta a cigánybűnözés kifejezést Novák a plenáris üléseken.

Kövér László az utóbbi években már jóval ritkábban szab ki pénzbüntetéseket, mint korábban. A 24.hu cikke szerint a házelnök döntése nyomán 2013 és 2023 között 162 képviselői büntetés született, közel 111,5 millió forint értékben. A legnagyobb büntetést a párbeszédes Szabó Tímea, és a Jobbik volt elnöke, Jakab Péter kapta, mindkettejük fizetéséből 9,6 millió forintot vont el a házelnök 2021-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!