Szlovákok választhatnak idén polgármestert Rajkán

2024. január 22. – 22:31

Szlovákok választhatnak idén polgármestert Rajkán
Miközben újabb és újabb társasházak épülnek az átköltözőknek, a helyi szabályok és az igények nem mindig érnek össze – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Időnként nyögvenyelős, de elkerülhetetlen az együttélés Rajkán szlovákok és magyarok között: Közel van Pozsony és olcsóbbak az ingatlanok, a tömeges beköltözések miatt egy közösségbe kerültek. A nyári önkormányzati választáson helyben, rajkai lakcímmel bárki szavazhat, akár polgármester is lehet beköltözött uniós állampolgár.

„Nyissunk teret a megértésnek, emberségnek és megbocsátásnak” – hirdette karácsonyi lapszámában a Rajka Kuriér, a magyar–szlovák határhoz közeli település többnyelvű lapja, amit a Rajkára beköltözők által alapított Közösen-Gemeinsam-Együtt nevű helyi polgári egyesület adott ki. Beköltözőből pedig elég sok akad a faluban: a határszéli település hétezer lakója közül már legalább kétharmados többségben vannak a határon túlról átköltözők. A napokban mutattuk be, hogy az önkormányzati névjegyzékben 5766, az EP-névjegyzékben 1345 választópolgár szerepel a faluban, így a külföldi választópolgárok száma 4421 (rengeteg a ideköltöző, kisgyermekes család, így a szlovák állampolgárok száma közel hétezerre tehető).

Az itteni olcsóbb telkek és ingatlanok miatt Pozsony felől érkezők térnyerését azonban nem mindenki nézi jó szemmel a faluban, és a környéken sem, ahová kisebb számban, de szintén érkeztek szlovák állampolgárok. Nem csoda hát, hogy a Rajka Kuriér karácsony előtt a békés együttélés üzenetével buzdított. Ez a negyedéves helyi újság tavaly nyáron indult, elsősorban a szlovák anyanyelvű rajkaiak számára. „Rajkán egymás mellett élünk – magyarok, németek, szlovákok (a faluban német önkormányzat is működik – a szerk.). Különbözőek vagyunk, de együtt egy szomszédi közösséget alkotunk, mely életterünket alakítja” – állapította meg Ploczek Róbert a lapban.

Ő úgy látja, a postaládákba bedobott információs hírlap egyes magyar lakosokból ellenszenvet váltott ki, de nem mindenkinél: Ploczek szerint az őslakosok közül is többen írtak neki, hogy jó ötlet volt az elindítása, sőt magyar nyelven is megjelenhetne a lap. Hozzátette, a polgári társulás hiánypótlónak érezte, hogy kiadják az újságot, amit saját forrásból finanszíroznak. Korábban felmerült ugyanis az igény az ide költöző szlovák lakók részéről, a közösségi fórumokon többször is rákérdeztek, hogy készül-e nekik is hasonló kiadvány, mint az önkormányzat által kiadott, magyar nyelvű Rajka Hangja. Úgy látja, már volt ugyan hasonló próbálkozás a helyi hivatal részéről, de abban kizárólag a szlovákok kötelezettségeit ecsetelték. Ezért gondolták, hogy hasznos volna közérdekű információkat is megjelentetni a magyarul nem beszélők számára is, mint például a hivatal vagy a szemétlerakó telep nyitva tartása, az orvosi rendelők és a gyógyszertár elérhetőségei. A társulás tagjai remélik, hogy a tájékozott lakos hatékonyabban beilleszkedhet a közösségbe.

2023 karácsonya előtt két nyelven, szlovákul és magyarul is megjelentették a lapban a helyi híreket. A terjesztés azonban nem úgy sült el, ahogy szerették volna, 2800 háztartás helyett alig 200-ba jutott el a lap, emiatt a megbízott cég jogi felszólítást kapott, de a társulás csak a pénzét kapta vissza, az újság nem jutott el a postaládák többségébe.

Ploczek szerint jelenleg furcsa az együttélés Rajkán a magyarok és a szlovákok között, de még az átköltöző szlovákok között is.

Mindenesetre együtt várták a karácsonyt a faluba költöző szlovákok, a közeli államhatáron túlról érkező magyar ajkú, de szlovák állampolgárok és persze az őslakosok: az önkormányzat szervezésében adventi standot is felállítottak Rajka főtéren. Az árusítás rá eső részét a polgári társulás jótékonysági kezdeményezéssel is összekötötte: a pénz már célba ért, 405 ezer forintot kapott a végstádiumú betegeket ápoló mosonmagyaróvári hospice-ház.

A rajkai adventezőktől gyűjtött összeget a mosonmagyaróvári hospice-háznak adta át Ploczek Róbert – Fotó: Közösen-Gemeinsam-Együtt Polgári Egyesület
A rajkai adventezőktől gyűjtött összeget a mosonmagyaróvári hospice-háznak adta át Ploczek Róbert – Fotó: Közösen-Gemeinsam-Együtt Polgári Egyesület

A faluban egy ideje az a hír járja, hogy a mostani polgármester és rajkai őslakosok mellett odaköltöző polgármesterjelölt(ek) is indulnának a nyári önkormányzati választáson. Lakcímkártyával, rajkai lakcímmel – állampolgárságtól függetlenül – bárki szavazhat rájuk. A pozsonyi Új Szó nemrégiben olvasói levelet kapott, vélhetően Rajkáról, aminek az írója azt kérdezte, választható-e egy magyar település polgármesterének vagy képviselőjének egy nem magyar állampolgár, ha csupán az állandó lakhelye van az adott községben. A lapban megszólaló jogász szakértő szerint igen, ugyanis kötelező érvényű EU-s jogszabály az Európai Unió Alapjogi Chartája, amely a 40. cikkében szó szerint kimondja, hogy „Minden uniós polgár választásra jogosult és választható a lakóhelye szerinti tagállam helyhatósági választásain, ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai”.

Mindenki ott élhet, ahol jól érzi magát?

A „furcsa együttélés” egyik előzménye, hogy 2022-ben Rajkára mutogatva elszlovákosodással riogattak a faluval szomszédos Bezenyén is. A Mi Hazánk is videót forgatott ott a beköltözések „veszélyeiről”, mondván ezzel összefüggésben megnőtt ott a bűnözés, megjelent a kábítószer. A szórólap az itt letelepülő, részben magyar ajkú szlovák állampolgárokhoz is eljutott, akik egészen felháborodtak, és bocsánatkérést vártak. Többek közt Ploczek Róbert is, aki korábban a Telexnek azt mondta: olyanok hergelnek a szlovákok ellen, akiknek korábban építési vállalkozásuk volt, és a betelepülőkből éltek, vagy a saját telkeiket adták el nekik. „Erre azzal a szöveggel jönnek, hogy a szlovákok erőszakkal foglalták el Rajkát. Ez több mint felháborító. A schengeni övezethez tartozunk, és ennek részeként mindenki ott élhet, ahol jól érzi magát.”

Kerestük Kiss Vince polgármestert, hogy a faluban az őslakosok és a beköltözők viszonyáról, helyi ügyekről, a beköltözők és az őslakosok igényeiről és elvárásairól kérdezzük, de azt mondta, nem szeretne egy összeállításban szerepelni Közösen-Gemeinsam-Együtt Polgári Egyesület képviselőjével, akiről egyébként úgy sejti, polgármesterjelölt lesz – külön cikkben viszont szívesen beszélne a szlovák főváros közelsége miatt furcsa helyzetbe került falu közügyeiről.

Mindenesetre beszédes az is, amit a Rajkán élő Fuhrmann Péter mond. Szerinte továbbra is érvényes az a Telexnek korábban kifejtett véleménye, miszerint sokan vannak, akik átérezve költözésük súlyát, igyekeznek alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz, szokásokhoz. Úgy látja, mindkét (őslakosok és beköltözők) oldalon van azonban egy réteg, amely sosem fogja a másikat elfogadni, elismerni. „Nekem szlovák emberrel nincs bajom, ugyanakkor azt gondolom, jogos elvárás az is, ha már egy új országba érkezett valaki, igyekezzen lépéseket tenni integrációja érdekében.”

Több vonatpár lett, de…

Fontos téma a faluban, hogy néhány hónapja javult a vonatkapcsolat Rajka és Pozsony között, mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly nyáron a rajkai önkormányzat aláírásgyűjtésbe kezdett a Pozsony és Rajka közötti buszjárat visszaállításáért, mert a falu háromnegyede már szlovák állampolgár, akik kötődnek a közeli szlovák fővároshoz. Busz továbbra sincs ugyan, de azóta új vonatpárokat állítottak forgalomba, és sűrítették a járatokat. Üröm azonban az örömben, hogy 4 euró a vonatjegy Pozsonyig, ezt sokallják a faluba költözők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!