Karácsony: Ne a beruházó döntse el, mi épül Rákosrendezőn, hanem Budapest és a kormány

2024. január 21. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Először Budapest és a kormány döntsön arról, hogy mi épülhet Rákosrendezőn, utána nemzetközi pályázaton dőljön el, ki lehet az építő – mondta Karácsony Gergely az RTL Híradónak, a Rákosrendezőre tervezett, mini-Dubajként elhíresült beruházással kapcsolatban.

A főpolgármester arra reagált, hogy a kormány dubaji ingatlanfejlesztőkkel építettné be a területet. Karácsony szerint mindenképpen érdemes hasznosítani a területet, de először a kormánynak Budapest vezetésével együtt el kell döntenie, hogy milyen fejlesztéseket akar oda. „Amivel nem értünk egyet az az, hogy előbb megvan a beruházó, és utána kitaláljuk, hogy mit épít. Szerintünk fordítva kellene csinálni” – mondta.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy először a közérdekű beruházásoknak kell meglenniük, utána lehet kitalálni, hogy ott milyen városrészt szeretnének. „Egy nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton kell találni ehhez beruházót, akár lehet arab, akár európai, akár magyar” – fogalmazott. Karácsony megismételte, hogy ő nem egy zsúfolt, felhőkarcolókkal teli városrészt alakítana ki Rákosrendezőn. A főváros ezzel kapcsolatos terveit korábban már be is mutatta, Parkváros néven.

Gulyás Gergely a beruházással kapcsolatban azt mondta a legutóbbi kormányinfón, hogy annak tartalmáról megállapodásnak kell születnie. „Egy nemzetközi szerződés ennek a megállapodásnak csak a kereteit tartalmazza. Az egyik oldalán a befektető azon szándékát, hogy mintegy 5 milliárd dollár értékben befektet Magyarországon, magyar részről pedig azokat a vállalásokat amelyek az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazzák” – mondta. A kormány annyit közölt az RTL-el, hogy

„csak olyan építkezés valósulhat meg, ami a fővárosi emberek számára is elfogadható”.

Arról, hogy mit tartalmaz a most megjelent kormányzati tervezet, itt írtunk, arról, hogy mi is ez az egész mini-Dubaj, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, arról pedig hogy most hogy is néz ki ez a terület, itt olvashatnak. Ebben a cikkben pedig arról írunk, hogy Lázár János egy háttértalálkozón azt mondta: közelebb van a tízmilliárd dollárhoz (átszámolva 3500 milliárd forinthoz) a beruházás összértéke, mint a korábban ismertetett ötmilliárdhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!