Hivatalosan is megjelent a mini-Dubajnak megágyazó jogszabálytervezet

2024. január 11. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült a kormány honlapjára véleményezésre a Rákosrendezőre tervezett Mini-Dubajnak megágyazó államközi megállapodás csütörtökön. A feltöltött dokumentumok nagy részben megegyeznek azzal a kormányzati papírral, amit még novemberben szereztünk meg és mutattunk be a Telexen.

A kormány honlapján most bemutatott dokumentum a következő néven fut: Gazdasági együttműködésről szóló megállapodás. A tartalmi összefoglaló nevű papírban mindössze ennyi szerepel : „A tervezet alapján a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalja, hogy infrastruktúrafejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanokon beruházást hajt végre.”

A hatásvizsgálati lap gyakorlatilag üres, abba a rubrikába, ahol ki kellene fejteni, hogy miként javítja az intézkedés az ország versenyképességét, csak annyit firkantottak oda, hogy „javítja”. A normaszövegből viszont kiderül, hogy a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról van szó, abban részletezik, hogy pontosan miben egyeznének meg az arabokkal. Eszerint a magyar állam:

  • területet közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül adja el a beruházónak;
  • nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a projektet;
  • és legalább 800 millió euró (300 milliárd forint) értékben fejleszti a környék infrastruktúráját;
  • és a repülőtéri vasút jövőbeni fejlesztése esetén közvetlen kapcsolatot építenek ki Rákosrendező és Ferihegy között.

Ez utóbbi azért is tűnik elég furcsa elképzelésnek, mert vonattal a legrövidebb út Budapest belvárosa és a repülőtér között nem Rákosrendezőn keresztül vezet. Az előbbi beruházásokról írtunk már, ezek szerint a kormány:

  • megépíti a Szegedi úti felüljárót, azon keresztül összeköti Zugló és Angyalföld villamosvonalait;
  • meghosszabbítja az új városnegyedbe az egyes metrót;
  • felújítja a vasúti pályát;
  • és lefedi a vasúti pályát úgy, hogy felette egy park legyen kialakítható.

Ez utóbbi újdonság, de az nem derül ki a szövegből, hogy a Rákosrendező teljes szakaszán lefedik-e majd a vasúti pályát, vagy csak bizonyos részeken. Arról, hogy mi is ez az egész Mini-Dubaj, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!