Takács Péter javuló egészségügyet, alaptalanul riogató MOK-vezetést, politikai okokból aggodalmaskodó polgármestert lát

2024. január 17. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

A bérnővérek munkaerő-közvetítőkön keresztüli alkalmazása szürke zóna volt, amivel a dolgozók helyett inkább a közvetítők jártak jól – mondta a Magyar Nemzetek adott interjújában Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a lehetőség megszüntetésével tiszta helyzetet teremtettek – igaz, ez több kórházban is fennakadást okozott, kisebb kapacitással működhettek tovább, de Takács úgy véli, ez csak átmeneti problémát jelent, és addig sem marad egyetlen beteg sem ellátatlanul.

Takács szerint sok szabálytalanság kísérte a bérnővérek munkaerő-közvetítőkön keresztüli alkalmazását: minimálbérre voltak bejelentve, fizetésük többi részét borítékban kapták, nem kapták meg a pihenőidőt, ráadásul nem mindig a megfelelő szakirányú képzettséggel küldték ki a kórháznak a bérnővért. Az államtitkár szerint a munkaerő-közvetítők zsarolták is a kórházakat, hogy emeljék a bérnővérek bérét, ám annak nagy része nem a dolgozóhoz, hanem a közvetítőhöz jutott. Szerinte a januártól érvényes szabályozással jobb a helyzet, mert közvetlenül a dolgozóval köt szerződést a kórház, így a bérnövekedés is eljut hozzá.

A bérnővérek alkalmazásának ellehetetlenítéséről, a szándékról, hogy betereljék őket a szolgálati jogviszony alá, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az orvosi bérekről Takács elmondta, hogy azok 2,2 millió forint bruttóval elérik Luxemburg és Németország szintjét. A szakdolgozók béremelése márciusban folytatódik, így egy év alatt 40 százalékkal nőnek, rugalmasabbá tették a 10 helyett ötfokozatúvá átalakított bértáblát is.

Takács a várólisták hosszával is elégedett, amelyek állítása szerint megfeleződtek. Hatvan napnál hosszabb várakozási idő csak a térdprotézis-, a csípőprotézis-, valamint a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek esetében van.

Igaz, a lista valójában hosszabb lehet: a Pénzcentrum gyűjtése szerint a legtöbbet egy szaruhártyaműtétre kellett várni az elmúlt hat hónapban, átlagosan 469 napot, ez 147 nappal több, mint egy éve. Egy mandula-, orrmandulaműtétre tavaly még elég volt átlag 28 napot várakozni, most már nyolcvanat kell.

A Takács által említett térd- és csípőprotézis esetében valóban 60 napon túli a várakozás, méghozzá jóval: térdprotézis-beültetésére átlagosan 267 napot kell várni, csípőprotézisre pedig 200-at.

Az államtitkár sikeresnek ítéli meg a támogatott gyógyszerek listájának bővítését is. Ez 52 gyógyszert, 38 betegségtípust, jelenleg mintegy negyvenezer beteget érint. „Ezek innovatív, drága készítmények, amiket eddig csak egyedi méltányosság keretében lehetett elérni, most viszont teljes jogúan bekerültek a tb-támogatotti körbe” – mondta Takács, aki szerint vannak, akiket csak politikai okokból érdekel a kórházak helyzete. A Szent János Kórház egykori főigazgatójaként ilyennek találta a II. kerület ellenzéki polgármesterét. Takács azt mondta, Őrsi Gergely többször ígéretet tett találkozóra, amelyeket végül lemondott, így szerinte mostani aktivizálódásának legfőbb oka, hogy fél év múlva önkormányzati választások lesznek.

A bérnővérek alkalmazását az állami egészségügyi intézményben tiltotta meg az új szabályozás. Takács szerint azonban a Magyar Orvosi Kamara vezetősége csak riogat, sületlenséget állít, amikor azt mondja, hogy a kormány célja a magánegészségügyi rendszerbe terelni minél több beteget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!