A Szent János kórház több osztálya is kisebb kapacitással működik, megszűnik a stroke-ügyelet

2024. január 6. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Március 31-ig a Szent János kórházban a kardiológián kívül további osztályok nem fognak teljes kapacitással üzemelni, ez érinti a gasztroenterológiai, az endokrinológiai- és anyagcsere, és a neurológiai ellátást. Nem tudja ellátni a János Kórház a stroke- ügyeleti feladatait, és a gyomor-bélrendszeri vérző betegek akut ellátását sem az érintett kerületekben. Az érintett betegeket más budapesti kórházak látják el – erősítette meg a Telexnek az Észak-budai Szent János Centrumkórház kommunikációs osztálya.

Több kórházban is fennakadásokat okozott, hogy január elsejétől megszüntették a munkaerő-közvetítő cégek által küldött bérnővérek alkalmazását az állami egészségügyben. Az RTL dolgozóktól úgy tudta, hogy a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amelyek már most kisebb kapacitással tudnak működni a bérnővérek nélkül. Bérnővéreknek azokat az egészségügyi dolgozókat nevezzük, akik szabadidejükben más kórházakban is dolgoznak, vagy eleve nincs is főállásuk, hanem közvetítőn keresztül, vállalkozóként dolgoznak ott, ahol éppen kellenek.

Pénteken Kunetz Zsombor, a Röntgen blog szerzője közzétett több dokumentumot, amikből kiderült, hogy az átszervezés a Szent János Kórház több osztályát is érinti. Például a II. kerületi lakosok a Szent János Kórház II. és III. progresszivitás szintű gasztroenterológiai ellátását más intézményekben vehetik igénybe.

Kérdéseinkkel megkerestük az érintett kórházat, ahol megerősítették, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok valósak, de szerintük azok tartalmának értelmezése téves, „hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatú”. Ugyanis a cikk elején felsorolt osztályok nem állnak le, hanem egy átmeneti időszakban csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel működnek, de továbbra is biztosítják a betegellátást.

Az átszervezés mögött a bérnővérek alkalmazásának megszüntetése állhat. Válaszukban azt írták: „2024. január 1-től betegbiztonsági okokból munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül nem biztosítható az ápolási képesség. A szabályozásnak megfelelően intézményünk az elmúlt egy évben számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél kevesebb vállalkozó és személyes közreműködő bevonásával szervezze meg a betegellátást, jelentősen csökkentettük a közreműködői óraszámot.”

Az eset után Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy tájékoztatást kér az egészségügyi ágazat irányítóitól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!