Komoly gondokat okozhat, hogy január 1-jével kirakták a bérnővéreket a kórházakból

2024. január 4. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Híradójának információi szerint több kórházban is fennakadásokat okozott, hogy január elsejétől megszüntették a munkaerő-közvetítő cégek által küldött bérnővérek alkalmazását az állami egészségügyben – derült ki a csatorna csütörtök esti anyagából.

Az RTL ott dolgozóktól úgy tudja, hogy a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amelyek már most kisebb kapacitással tudnak működni a bérnővérek nélkül. Ők azok az egészségügyi dolgozók, akik szabadidejükben más kórházakban is dolgoznak, vagy eleve nincs is főállásuk, hanem közvetítőn keresztül, vállalkozóként dolgoznak ott, ahol éppen kellenek.

A sokat vitatott szolgálati jogviszonyról szóló szerződés, amelyet az állami intézményekben kötelező volt aláírni, ugyanakkor alaposan megkavarta ezt a helyzetet. Egy közvetítő szerint ezt nagyon sokan nem akarták aláírni, inkább maradtak náluk, és elmentek szociális intézményekbe dolgozni. Ennek egyik oka, hogy ha aláírják a szerződést, más kórházba is átvezényelhetik őket, a másik pedig, hogy egy érintett szerint így akár 50 százalékkal is csökkent volna a fizetésük.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint egyes osztályok működése nagyban függ ezektől a bérnővérektől, mint mondta, van olyan hely, ahol a szakdolgozók egyharmada így dolgozott. Szerinte az ilyen helyeknek most csökkenteni kell a kapacitást, ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni, mert nem jut oda megfelelő egészségügyi szakdolgozó. A Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója, Andréka Péter ugyanakkor a nehézségek ellenére is üdvözölte a döntést, szerinte nagyon sok problémát vetett fel a bérnővérek jelenléte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!