Miközben a várólisták egyre hosszabbak, a magánegészségügy is folyton drágul

2024. január 12. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az elmúlt években megnyúltak a kórházi várólisták, így akár többen is lehetnek, akik magánellátást vennének igénybe, hogy ne kelljen hónapokat várniuk, ott azonban több százezres, sokszor milliós költségekkel kell számolniuk – derül ki a Pénzcentrum gyűjtéséből.

A lap azt írja, hogy a 2023 januárjához képest ismét romlott a helyzet a műtéti várólistáknál. A legtöbbet egy szaruhártyaműtétre kellett várni az elmúlt hat hónapban: átlagosan 469 napot, ez 147 nappal több, mint egy éve. Térdprotézis-beültetésére átlagosan 267 napot kell várni, csípőprotézisre pedig 200-at. Egy mandula-, orrmandulaműtétre tavaly még elég volt átlag 28 napot várakozni, most már nyolcvanat kell.

A Pénzcentrum gyűjtése szerint térdprotézis-beültetésre idén januárban 9719 fő várt már több mint 60 napja, csípőprotézisre 5407 fő, szürkehályog-műtétre 4020 fő. A várólisták csökkentésért több mint tíz éve küzd a kormány, de a 2019-ig elért eredményeket a pandémia keresztülhúzta. B opcióként szóba jöhet a magánellátás, de a lap gyűjtése alapján az árak miatt az emberek többségének ez nem opció.

A magánellátásban nem minden szolgáltató emelt tavaly januárhoz képest, de aki igen, az 5–30 százalékot is.

Egy szürkehályog-műtét esetében szolgáltatóként eltérhet az ár, de a műtét típusától függően 300 és 400 ezer forint között mozognak az árak. A laparoszkópos epehólyagműtét ára 700 és 900 ezer forint között van, de van magánkórház, ahol 600 ezer forintból is megúszható a műtét. A sérvműtéteknél a részletek sok mindent meghatároznak (érzéstelenítéssel vagy altatásban, implantátummal vagy anélkül): a hasfali sérvműtét ára például 600 és 850 ezer forint között mozog.

Egy csípőprotézisért már jóval mélyebben a zsebbe kell nyúlni: 1,7 és 2 millió forint között van az ár, az implantátum árát viszont még ezen felül kell megfizetni, az külön 420 ezer forintos plusz. A térdprotézis hasonló árkategória.

Az orvosi kamarai elnök épp a napokban beszélt arról, hogy aki megteheti, az különítsen el az egészségügyi ellátására egy összeget. Álmos Péter MOK-elnök szerint komolyan romlott a magyar egészségügyi ellátás színvonala az öt-tíz évvel ezelőtti állapothoz képest. A magyar állam lakosonként csak az uniós átlag felét, 1200-1300 eurót fordítja egészségügyre, és ez a fő oka annak, hogy egyre nőnek a várólisták és a kórházi adósságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!