Kevesli az ügyészség a négy év börtönt, súlyosabb büntetést kérnek Agócs Jánosnak

2024. január 13. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott 4 év börtönbüntetés súlyosbítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki elnöki tisztségét vesztegetési pénzért bocsátotta áruba – közölte az Ügyészség.hu pénteken. Az ügy leírásából kiderül, hogy Agócs Jánosról, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnökéről van szó, akivel szemben 2023 februárjában emeltek vádat kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt.

Agócsot novemberben vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt négy év börtönre, 260 ezer forintos pénzbüntetésre, valamint négy év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság első fokon. Az ítélet nem volt jogerős, és nem is emelkedett jogerőre, mivel az ügyészség súlyosbításért, Agócs és védője enyhítésért fellebbezett. Agócs szabadlábon várhatja a másodfokú eljárás befejezését.

A vádirat szerint Agócs, aki 2019 decemberétől látta el az ORÖ elnökségét, 2022 nyarán többször azzal keresett meg egy kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részére az ORÖ elnöki tisztségét.

Ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere volt az, aki látszólag belement a jogsértő ügyletbe, de valójában végig együttműködött a hatóságokkal, hogy lebuktassa Agócsot. Farkas elmondása szerint az ORÖ egyik képviselőjétől tudta meg, hogy az elnök 30 millió forintért árulja a tisztségét. Agócs az egyik képviselőtársát környékezte meg először, aki visszautasította az ajánlatot. Ekkor Farkas megkérte az érintett képviselőt, tolmácsolja Agócsnak, hogy őt érdekli az ajánlat. Ezután találkoztak Agóccsal, de addigra Farkas már beszélt az ügyészséggel, a pénzt is tőlük kapta a lebuktatáshoz. Farkas első részletként 18 millió forintot adott át az elnöknek, a fennmaradó 12 milliót pedig később fizette volna ki, de erre már nem került sor, Agócsot ugyanis a helyszínen lekapcsolták a hatóságok.

A kisebbségi önkormányzati vezetőt szeptemberben tartóztatták le, majd két hónap után kiengedték a letartóztatásból. A nyomozás során beismerő vallomást tett. Agócs a mandátumát megtartotta, az elnöki posztjáról viszont lemondott, azóta Lakatos Oszkár tölti be az elnöki tisztséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!