Demonstráció után vezetőváltás a Karolina Kórházban

2024. január 12. – 18:22

Demonstráció után vezetőváltás a Karolina Kórházban
Rezeg a léc, mert kevés az ápoló, a szülész, de orvosokra is szükség lenne még a Karolina kórházban – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Új, megbízott főigazgatója lett a mosonmagyaróvári Karolina Kórháznak, amelynek kiüresítése ellen tavaly civil demonstrációt és viharos közmeghallgatást tartottak a városban. Márciusban pályázatot írnak ki a posztra. A MOK megyei elnöke szerint egyre népszerűtlenebb ez a pozíció, főleg, mert centrumkórházhoz tartozik az intézmény.

Januártól Takler Ágnes helyett dr. Jenei Júlia Kinga lett a mosonmagyaróvári kórház megbízott főigazgatója. A Karolina tavaly „viharos évet zárt”, tüntetés, fórum, aláírásgyűjtés indult az ellátásainak megtartásáért, több testületi ülés napirendje volt, közmeghallgatáson vitáztak jövőjéről, még biztost is kineveztek az élére.

Ősszel aztán valamelyest megnyugodtak a kedélyek, több osztályon a hétvégi ellátás is visszaállt. Ezért is volt valamelyest váratlan, hogy a 2021 tavaszán kinevezett dr. Takler Ágnes helyett új főigazgatója lett idén januártól az intézménynek.

A kórházban úgy tudják, hogy őt is akkor menesztették, amikor Pintér Sándor belügyminiszter és az Okfő országszerte egyszerre 24 kórházigazgatót mentett fel.

Érdekesség, hogy a Népszava december közepén közzétett listáján dr. Takler Ágnes nem szerepelt.

Kérdés most az is, hogy dr. Jenei Júlia Kinga meddig marad, mert a hírek szerint márciusban pályázatot írnak ki a kórház-főigazgatói posztra.

Az intézmény funkcióinak visszaállítására nyáron 12 ezer aláírást gyűjtött össze a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület. Az önkormányzat még tavaly április végén a kórház ügyében telt házas közmeghallgatást tartott, amelyen Nagy István agrárminiszter is részt vett, kemény kérdéseket, kritikát is kapott a hozzászólóktól.

Mosonmagyaróvárról az egynapos sebészeti beavatkozásokkal Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba, Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Sopronba. Az intenzív osztályt bezárták, tavaly tavasztól őszig csak hétfő reggeltől péntek délutánig működött a szülészet, a nőgyógyászat és a gyermekgyógyászat. 2023 októbere óta ugyan hétvégén is újra működnek, de Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki a Karolinában praktizál, azt mondta, rezeg a léc, mert kevés az ápoló, a szülész, de orvosokra is szükség lenne még, mert bármikor újra bedőlhet az ellátás.

Szijjártó most kérdésünkre úgy reagált: nem lehet túl népszerű Óváron a kórház-főigazgatói poszt, többek közt azért, mert centrumkórházhoz tartoznak, így mindenre, gyakorlatilag még az új kollégák névtáblájának elhelyezésére is engedélyt kell kérniük Győrtől. Hozzátette, az látszik, hogy országosan fokozatosan bedől az állami egészségügyi rendszer, szűkül, romlik az ellátás, a magánegészségügy szerepe hangsúlyosabb lesz. A kamara országos elnökének nyilatkozatára úgy reagált: jól becsomagolta üzenetét a betegek és az orvosok felé, egyetért szavaival.

Kerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot a mosonmagyaróvári vezetőváltással kapcsolatban. Arra kérdésünkre, hogy mi volt Takler Ágnes távozásának oka, pontos választ nem kaptuk, csak annyit, hogy 2023. december 31-én főigazgatói munkakörre szóló magasabb vezetői megbízását visszavonták, jogviszonya nem szűnt meg, változatlanul a kórház állományában van. A megbízott főigazgatói feladatokat 2024. január 1-jétől dr. Jenei Júlia Kinga orvosigazgató látja el a helyettesítési rendnek megfelelően, a főigazgatói munkakör végleges betöltéséig. A pozíció jövőjét illetően kiderült, afőigazgatói pozíció betöltésére tervezetten pályázatot írnak ki, ennek előkészületei már folyamatban vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!