Karácsony: Támogatjuk a mini-Dubaj közberuházásait, de még mindig nem tudjuk, mi épül cserébe

2024. január 12. – 13:56

Karácsony: Támogatjuk a mini-Dubaj közberuházásait, de még mindig nem tudjuk, mi épül cserébe
A Rákosrendező lehetséges beépítési terve – Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem világos, hogy pontosan mit kap a beruházó a magyar adófizetőktől, a magyar kormánytól, és hogy mit épít cserébe”

mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy felkerült a kormány honlapjára véleményezésre a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajnak megágyazó államközi megállapodás csütörtökön.

A főpolgármester szerint a megjelent megállapodás több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad. A megjelent tervezet több közérdekű beruházást sorol fel, amit a főváros üdvözöl, a beruházó cserébe óriási, százmilliárdos értékű területet, adókedvezményeket kap. De csak a volumenét tudjuk, hogy mit épít ezért, a tartalmát nem, tette hozzá.

Karácsony szerint a főváros és az érintett kerületek érdemi partneri viszonyt akarnak kialakítani a beruházás során a fejlesztővel. Reményét fejezte ki, hogy hosszú és szakmai tárgyalás lesz köztük a fejlesztés funkcióról, esztétikai-építészeti jellegéről.

A főpolgármester szerint a legfontosabb vállalás, a kisföldalatti meghosszabbítása csak akkor nyer értelmet, ha az elöregedett vonal műszaki infrastruktúráját teljesen felújítják, a járműparkot pedig lecserélik. Új megállóhelyek is kellenek, hogy az 1-es és 2-es villamos elérje a földalatti, a gépjárműpark megújítását jelentő új, egyedileg gyártott szerelvényekre pedig már idén el kéne indítani a beszerzést.

Karácsony szerint nem tűnik elégnek a tervezetben megjelölt 300 milliárd forint a beruházásokra, amiket a kormány megjelölt (a Szegedi úti felüljáró megépítése villamos vágánnyal, a kisföldalatti meghosszabbítása-fejlesztése, a vasúti infrastruktúra kiváltása-bővítése). Ehhez szerinte több pénz kell majd valószínűleg.

A főpolgármester úgy véli, hogy a fejlesztés terveiből egy alapvetően turisztikai célú fejlesztés rajzolódik ki, ami nem baj. De lakóövezet, közintézmény és szolgáltatás kellene bele.

A tájékoztatón részt vett még Tóth József XIII. kerületi, Horváth Csaba zuglói és Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester is, akik a főpolgármester után felszólalva lényegében megerősítették a véleményét.

Arról, hogy mit tartalmaz a most megjelent kormányzati tervezet, itt írtunk, arról, hogy mi is ez az egész mini-Dubaj, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, arról pedig hogy most hogy is néz ki ez a terület, itt olvashatnak.

Ebben a cikkben pedig arról írunk, hogy Lázár János egy háttértalálkozón azt mondta: közelebb van a tízmilliárd dollárhoz (átszámolva 3500 milliárd forinthoz) a beruházás összértéke, mint a korábban ismertetett ötmilliárdhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!